23948sdkhjf

Milepæl rundet: Nu er hver tiende en kvinde

Flere kvinder end nogensinde før har indgået en lærepladsaftale på vejgodstransportområdet. Dermed har branchen - foreløbigt kun på uddannelsesniveau - nået sin egen milepæl for andelen af kvindelige chauffører

Gennem flere år har de faglige organisationer i transportbranchen arbejdet tæt sammen om at få flere til at gå transportvejen. Herunder, at få flere kvinder til at vælge faget, der traditionelt har været næsten lukket land for alle andre end mænd.

Den indsats ser nu for alvor ud til at bære frugt. For ser man på antallet af igangværende lærepladsaftaler på vejgodstransportuddannelserne, er hver tiende aftale for første gang underskrevet af en kvinde.

- Det er fantastisk, at vi på lærlingeniveau nu har nået branchens delmål om ti procent kvinder, siger branchedirektør i ATL – Transportens Arbejdsgivere, Lars William Wesch, i en pressemeddelelse.

- Selvom vi endnu er et stykke fra samme tal på tværs af hele branchen, viser det, at vi er på rette vej.

Afskar sig fra halvdelen af befolkningen

Ønsket om ti procent kvindelige chauffører blev oprindeligt formuleret af Taskforcen for Flere Kvinder i Førersædet, som Lars William Wesch også sad med i. Baggrunden var de rekrutteringsproblemer, der har fulgt branchen i en længere årrække.

- I dag er det nok indlysende for de fleste, at det giver mening at gøre faget attraktivt også for kvinder. Førhen afskar vi os mere eller mindre ubevidst fra halvdelen af befolkningen og det er der simpelthen ikke råd til, nu hvor vores fag er i direkte konkurrence med andre fag om de bedste medarbejdere, siger Lars William Wesch.

Mere uddannelse = flere kvinder

At der efterhånden er kommet stor fremgang i antallet af kvinder i branchen, skyldes ifølge Lars William Wesch både den langvarige indsats med kampagner og kvindelige rollemodeller og det faktum, at branchen har fået meget mere fokus på uddannelse.

- Rigtig mange virksomheder har i dag fokus på at tage lærlinge, og erhvervsuddannelsen har tydeligvis skabt en platform for at få flere ind i faget, og det er positivt, siger Lars William Wesch.

- Taskforcen for Flere Kvinder i Førersædet har tidligere peget på, at det er vigtigt at skabe gode rammer for begge køn. Det handler både om de store ting som arbejdstider og arbejdsvilkår, men også om ting som kulturen på arbejdspladsen, og at virksomhederne for eksempel sikrer, at der er bade- og omklædningsfaciliteter både til mænd og kvinder og arbejdstøj i andet end størrelse XL.

I alt var der i slutningen af sidste år 957 igangværende lærepladsaftaler, hvoraf de ti procent altså var indgået af kvindelige lærlinge. Andelen er steget støt siden 2019, hvor under seks procent af de indgåede aftaler var med lærlinge med lige cpr. nummer.

Kvindelige chauffører gassede op for nyt fællesskab: - Det skal da ikke gøres til noget negativt

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062