23948sdkhjf

Lobbyorganisation: Biogas kan bidrage markant til klimamål

Inden for få år kan vi dække det danske gasforbrug med grøn biogas baseret på vores egne ressourcer. Det vil øge den grønne forsyningssikkerhed og bidrage massivt til klimamål og grøn omstilling af både energisektoren, industrien, landbruget og den tunge transport.

Det er meldingen fra Biogas Danmark, der er brancheorganisationen for alle med interesse i biogas.

Biogasproducenterne står klar til hurtig vækst, men det kræver politisk handling, lyder budskabet fra Biogas Danmark oven på folketingsvalget i sidste uge.

- Ved at dække 35 procent af det danske gasforbrug i år har de danske biogasproducenter leveret et massivt bidrag til, at de danske gaslagre er fyldt helt op til vinteren. Men energikrisen er langt fra forbi, for næste år bliver det en kæmpe udfordring at få fyldt de europæiske gaslagre inden vinteren 2023- 2024 uden russisk gas. Derfor vil det være rettidig omhu at træffe de beslutninger, der skal til for at få biogasproduktionen yderligere op i gear så hurtigt som overhovedet muligt, lyder budskabet fra Biogas Danmark efter valget, hvor både klimaet og krisen lå i toppen af vælgernes dagsorden, siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark.

– De relativt lave gaspriser skyldes lige nu at lagrene er fyldte, men det er blot stilheden før storm. Den helt store energikrise kommer til foråret, når gaslagrene er tømt, og vi skal til at fylde dem igen frem mod næste vinter. Det bliver en kamp for hele Europa at skaffe nok gas, og derfor bliver det helt afgørende, at vi sætter alle sejl til for at producere så meget biogas som muligt næste år, siger Henrik Høegh.

- Først og fremmest bør den kommende regering sikre, at de besluttede udbud af ny biogasproduktion iværksættes så hurtigt som overhovedet muligt. Som det ser ud lige nu, er udbuddene fordelt hen over årene frem mod 2030, hvilket ikke giver mening midt i en europæisk energikrise. Samtidig har branchen lige nu kapacitet til en massiv og hurtig udbygning af biogasproduktionen og vil kunne bidrage til en øget klimareduktion i 2025 og til det mere ambitiøse 80-procentsmål for 2030, som en række partier opstillede under valgkampen.

– Fremrykning af udbuddene er den hurtigste vej til at give investorerne sikkerhed for deres langsigtede investeringer. Det vil kickstarte udbygningen og samtidig spare staten penge, for de høje markedspriser på gas betyder, at der ikke udbetales støtte de første år af udbudsperioderne. Effekten vil være et 100 procent grønt gasforbrug allerede i 2027 og dermed også massive gevinster for klimaet, siger Henrik Høegh.

For det andet bør der leveres en indsats for at fjerne en række barrierer for udbygning af biogasproduktionen. Det gælder både omstilling af gasinfrastrukturen, og at kommunerne er langsomme til at behandle ansøgninger om tilladelse til at øge biogasproduktionen. På lidt længere sigt ønsker vi desuden at ændre rammevilkårene, så det bliver attraktivt for markedet at købe ustøttet biogas – blandt andet ved at sikre, at virksomheder kan opnå CO2-afgiftsrefusion for biogas, der leveres via gasnettet, fastslår Henrik Høegh.

- I forbindelse med den kommende tids debat om klimareduktioner og en eventuel CO2-afgift i landbruget er det samtidig vigtigt, at politikerne er opmærksomme på, at biogassen kan bidrage med massive drivhusgasreduktioner i landbruget. Det sker ved at indfange metan fra gylle og derefter sikre, at denne metan kan bruges som grøn energi, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner. Desuden er biogassen vigtig for de dele af industrien, der ikke kan undvære gas, ligesom biogas kan bidrage med en stærk grøn omstilling af den tunge transport.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062