Vognmand får lov at køre med kort modulvogntog
Vognmand Reinhardt Port, indehaver af Sønderjyllands Trætransport, har fået lavet en særlig multipåhængsvogn, som i kombination med hans fireakslede Scania med kran kan køre som både et almindeligt 56 tons vogntog, og som modulvogntog (MVT) type 4 – ved at forlænge påhængsvognen for at opnå akselafstand til 60 tons vogntogsvægt.
Efter mere end et års indsats har vognmanden nu endelig fået lov til at bruge påhængsvognen som et kort modulvogntog. Det oplyser DTL, som har hjulpet Reinhardt Port med at komme igennem til myndighederne i sagen, der har været omkring både kommune, Vejdirektoratet, Folketingets Transportudvalg, Transportministeriet og tidligere V-transportordfører Kristian Pihl Lorentzen.
- Vejdirektoratet undlod at gennemføre en del af aftalen om smidiggørelse af den såkaldte virksomhedsordning for modulvogntog - dvs. om lettere adgang for MVT-type 4. Vejdirektoratet nægtede nemlig at give tilladelse til den såkaldte MVT4, som vognmandens modulvogntog betegnes. Selvom denne type var blandt de kombinationer, Folketinget allerede tilbage i 2013 blev enige om kunne få separat tilladelse til at køre til og fra erhvervsvirksomheder i landet, så mente Vejdirektoratet, at det var en dårlig idé. Styrelsen undlod derefter ganske enkelt at lade MVT-type 4 være blandt de modulvogntog, som kunne godkendes til at køre til virksomheder, forklarer Østergaard, adm. direktør i DTL.
- Vi hører hele tiden, at vi skal reducere CO2-udslippet og dermed være med til at forbedre klimaet. Men det kan være svært i den tunge del af transportsektoren, hvor meget i forvejen er effektiviseret, og der endnu ikke findes anvendelige transportløsninger med elektriske og/eller brintdrevne lastbiler, som kan hamle op med de dieseldrevne versioner. Derfor er det så vigtigt, at vognmandserhvervet gives de rigtige muligheder og rammer for at optimere transporterne – til gavn for både branchens økonomi og klimaet, siger Erik Østergaard.