El-lastbiler stiller større krav til leverandøren
Efter succes i en række udbud er Scania nu det mærke, der har solgt flest el-lastbiler i Danmark. Allerede nu kan man møde producentens bæredygtige lastbiler på de danske veje, hvor de blandt andet kører renovations- og distributionskørsel.
Men ud over at der stadig er tale om lastbiler, så er lastbilverdenen forandret for altid. Den nye type af biler stiller store krav til Scania som leverandør, for kunderne har brug for mere rådgivning og hjælp, når de møder op med ønsket om en grønnere fremtid for transportsektoren.
- Der er en enorm forskel på at sælge en el-lastbil og en dieselmodel. Kompleksiteten er langt større, forklarer Michael Rasmussen, der er salgschef i Scania Danmark.
- Vi oplever uden tvivl, at vores kunder - forståeligt nok - har langt flere spørgsmål, og derfor har brug for en mere involveret leverandør, når de skifter til el. Den leverandør er vi selvfølgelig klar til at være.
Dels skal der udføres en rutesimulering for at tjekke rækkevidde, batterilevetid m.v. og herunder skal der tages stilling til evt. behov for batteridrevet opbygningsudrustning. Kundens drift afgør også om der er behov for lynladning hvilken igen er afgørende, når Scania skal specificere et forslag til ladeløsning. Endelig kommer behovet for R&M-aftaler samt finansiering, som evt. kan omfatte ladestander-hardware.
- Kunder kræver, at vi kan rådgive i et større omfang og også om ladestruktur, kørsel, og opladning. Vi har specialuddannet personale til at stå for el-forretningen, så vi har hele eftermarkedet på plads. På den måde kan vi holde kunden i hånden hele vejen, så de får en god oplevelse, siger Michael Rasmussen.
I øjeblikket er det både private og offentlige aktører, der har købt ind på Scanias ellastbiler, og bestillinger på hundredvis af de elektriske lastbiler ligger klar i ordrebunken. I 2023 udvider lastbilproducenten deres fuldelektriske portefølje med 2-akslede trækkere til regional transport.
Artiklen er en del af temaet Nye lastbiler.