Fortsat stigning i lærepladser
Tiderne, hvor det var tvivlsomt om erhvervsskoleelever kunne få en læreplads, er efter årtiers kamp ved at være slut. Virksomhederne oprettede gennem 2021 flere og flere lærepladser, og den udvikling er fortsat ind i 2022, fortæller nye tal.
Børne- og Undervisningsministeriets nye tal fortæller, at der er indgået flere lærepladsaftaler i de første fire måneder af 2022 end i de samme måneder året før. Og antallet af elever i skoleoplæring, tidligere ’skolepraktik’, er faldet med hele 33,8 procent. I april 2022 er der blot 3.687 elever i skoleoplæring.
- Det er en rigtig positiv udvikling, siger underdirektør i DI Signe Tychsen Philip.
- Vi har længe haft det dårligt med ikke at kunne forsikre erhvervsskolelever en læreplads. Men mange års arbejde med at få flere virksomheder til at engagere sig i at oplære elever ser nu ud til at bære frugt. Og så har manglen på arbejdskraft selvfølgelig også fået mange virksomheder til at ansætte flere lærlinge, siger Signe Tychsen Philip.
I april 2022 er der i alt cirka 78.000 igangværende lærepladsaftaler over hele landet – det er højeste niveau siden 2013.
De nye tal er også godt nyt for den grønne omstilling. I en ny analyse fra COWI fremgår det, at det kræver tusindvis af nye medarbejdere i industrien, hvis vi skal nå i mål med en 70 pct. CO2-reduktion. Det er særligt medarbejdere, som er uddannet indenfor automatik- og procesuddannelsen, industritekniker, mekaniker samt smed, der er stor efterspørgsel efter. For de uddannelser har der været en stigning i igangværende aftaler på 7 procent i 2022 sammenlignet med året før. Og udviklingen accelererer – der er på disse uddannelser indgået 40 procent flere aftaler de første fire måneder af 2022 sammenlignet medsamme måneder i 2021.
- Behovet for mere arbejdskraft til den grønne omstilling er en enorm udfordring for uddannelsessektoren. Men den positive udvikling i lærepladser både inden for industrien og generelt er et lille skridt frem. Forhåbentlig kan de mange lærepladser lokke flere ind på erhvervsuddannelserne, så vi på længere sigt har flere faglærte, der kan være med til at accelerere den grønne omstilling, siger Signe Tychsen Philip.