- Nærmest ingen medlemslande har gennemført EU’s Vejpakke
Europa-Kommissionen har indledt sager mod 22 ud af EU’s 27 medlemslande for manglende implementering af Vejpakkens regler om udstationering. Det er helt uacceptabelt for vognmænd og chauffører, at der ikke er styr på reglerne endnu, mener ITD.
Vejpakkens regler om udstationering trådte i kraft den 2. februar. Herhjemme meddelte Færdselsstyrelsen og politiet kort før reglernes ikrafttræden, at man de første tre måneder ville have en vejledende tilgang til de nye regler frem til den 30. april 2022, hvorefter man vil sanktionere overtrædelser af reglerne.
- Det er helt uacceptabelt for vognmænd og chauffører, at der fortsat ikke er styr på, hvordan reglerne i Vejpakken kommer til at gælde ude på vejene. Det er blevet brugt en masse energi og ressourcer på at få forhandlet reglerne på plads, men det virker til, at der bliver brugt langt færre ressourcer på at få reglerne helt på plads rundt om i landene, siger Jens Hvid Bang, chefkonsulent i ITD, i en pressemeddelelse og tilføjer.
-Hele transportbranchen har brug for, at der kommer styr på Vejpakken, så det er da positivt, at Europa-Kommissionen nu indleder sager mod landene, men det burde ikke være nødvendigt.
ITD er blandt andet udpeget til at sidde med i Europa-Kommissionens ekspertgruppe om udstationering, hvor fortolkningen af de nye regler bliver diskuteret blandt medlemslandene og eksperter på området.
Derudover modtager ITD historisk mange henvendelser om Vejpakken fra sine medlemmer, som er meget i tvivl om, hvordan de skal håndtere de nye regler.
- Vi presser på alle steder, hvor vi kan for at få sat skub i processen med reglerne. Transportvirksomhederne efterspørger jo svar på alle deres spørgsmål om, hvad de skal gøre for at leve op til de nye regler. Men de kan ikke få svar på helt basale spørgsmål, fordi landene slet ikke er på plads endnu, siger Jens Hvid Bang.
Danmark er ikke blandt de lande, som Kommissionen har indledt sag imod. Det drejer sig om landene Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Hvis landene ikke sørger for at få gennemført reglerne, kan Kommissionen i sidste ende anlægge sag imod dem ved EU-Domstolen.