175 nye p-pladser er på vej i år
En planlagt udvidelse af en halv snes rastepladser på landsplan med i alt 175 ekstra p-pladser vil blive realiseret i 2022, oplyser Vejdirektoratet – og det vækker glæde hos DTL.
– Det er et godt og mærkbart skridt med 175 ekstra pladser, også fordi de bliver placeret, hvor behovet er særlig stort, siger erhvervspolitisk chef i DTL, Ove Holm, bl.a. med henvisning til, at der som følge af udbygningen kommer 52 ekstra p-pladser på Skærup V mellem Vejle og Fredericia.
De ekstra pladser skabes typisk ved at inddrage helleanlæg med græs, som erstattes af pladser til lastbilparkering. Finansieringen består af 50 mio. kroner fra Infrastruktur 2035-planen, samt en udmøntning af Land- og Bypuljen på 14 mio. kroner .
Trods det øgede antal p-pladser, hæfter han sig samtidig ved, at antallet af ekstra pladser kun udgør ca. 40 procent af det tal, som transportbranchen havde en forventning om ville blive en realitet.
- Desværre er er stadig et stykke vej op til de 427 ekstra pladser til en pris på knap 200 millioner kroner, som Vejdirektoratet anbefalede i 2019, siger Ove Holm.
Vejdirektoratet forventer, at de 36 ekstra pladser ved Tuelsø S, Øster Løgum V og Hylkedal V kan tages i brug i juni-september 2022. De 34 nye pladser ved Harte N og Nørremark forventes at kunne bruges i løbet af september–december 2022. For Skærup V, Tappernøje Ø, Rønninge N og Rønninge S er der tale om om i alt 105 pladser. De forventes at blive taget i brug i december 2022.
Ove Holm minder om, at der til den tid stadig består en væsentlig myndighedsopgave med at skabe kapacitet for danske vognmænd og chauffører, nemlig kontrol og opkrævning af p-afgifter.
- Et af de helt store problemer omkring rastepladserne har jo været langtidsparkerende køretøjer fra udlandet, i særlig grad fra Østeuropa. Selv med de ekstra p-pladser vil der være et behov for, at 25 timers-reglen håndhæves virksomt og effektiv. Det gælder ikke mindst opkrævning af de tusindvis af ubetalte p-afgifter til udenlandske køretøjer. Her mener vi fortsat, at danske myndigheder må udstyres med muligheden for at klampe de køretøjer, der ikke betaler, hvis man vil problemet til livs, siger han.