ITD: Restriktioner for transporten kan medføre kritisk situation
Transportbranchen kan ikke opretholde forsyningssikkerheden, hvis chauffører og transportarbejdere ikke bliver undtaget restriktioner i deres bevægelsesmuligheder. Transportbranchen er kritisk infrastruktur og kan kun løfte opgaven med at sikre forsyninger til samfundet, hvis der er bevægelsesfrihed. Sådan lyder det fra ITD i kølvandet på nedlukningen af syv nordjyske kommuner
- Der er behov for helt klare retningslinjer for branchen. De regler, der nu er udsendt fra myndighederne, er uklare og skaber forvirring. Vi ønsker, at de corona-anbefalinger, der var gældende under første bølge af corona-pandemien, igen bliver gældende. Dog med den tilføjelse, at det skal være obligatorisk at bære mundbind for chaufførerne. Transporterhvervet er at betragte som en samfundskritisk funktion, hvilket retningslinjerne skal afspejle, siger Henriette Kjær, der er politisk chef i ITD.
Meldingen kommer i forlængelse af de restriktioner, der er meldt ud for godstransport i forbindelse med nedlukningen af de syv nordjyske kommuner. Af restriktionerne fremgår det blandt andet, at chauffører og transportarbejdere bosiddende i kommunerne ikke er at betragte som en kritisk funktion, men det er en fejl, lyder det fra ITD.
- Man har på EU-plan aftalt, at godstransport skal betragtes som kritisk infrastruktur over alt i Europa. Transport af varer er i sagens natur afhængig af, at aktørerne kan bevæge sig på tværs af kommunegrænser og regioner, og derfor er det bekymrende, at regeringen nu har lavet et nybrud og pålægger restriktioner for chauffører og transportarbejdere, der er bosiddende et specifikt område. Det kan sætte hele den logistiske forsyningskæde i fare ikke bare i Nordjylland, men overalt, siger Henriette Kjær.
Hun peger på, at mange chauffører og transportarbejdere bestrider specialiserede funktioner, som der i forvejen er mangel på, og som derfor ikke lige kan erstattes.
Hun understreger samtidig, at branchen igennem længere tid med succes har efterlevet skærpede foranstaltninger med bl.a. mundbind og minimeret kontakt mellem chauffører og på- og aflæsningssteder. Disse foranstaltninger skal selvfølgelig fortsat bestå, mens bevægelsesfriheden sikres, mener ITD, som har været i løbende dialog med myndighederne om fortolkningen og implementeringen af reglerne. Det har blandt andet afklaret, at reglerne først træder i kraft mandag den 9. november.
ITD mødes var i dag klokken 12 til møde med transportministeren for sammen med øvrige repræsentanter fra vognmandserhvervet at påpege de store konsekvenser af de nuværende restriktioner og arbejde for at få dem ændret, så forsyningssikkerheden ikke bliver påvirket.
I forlængelse af mødet forventes det, at der vil blive sendt nærmere vejledning ud fra ministeriet.