23948sdkhjf

Byggebeskæftigelse steg tre procent

Siden 2013 er der skabt 25.700 job i byggeriet.

Det var frygtet, at manglen på arbejdskraft ville forhindre en yderligere jobfremgang i 2017. Men året sluttede overraskende stærkt af, og nu nærmer bygge- og anlægsbranchen sig 170.000 beskæftigede

Ifølge Danmarks Statistik var der i 4. kvartal 2017 169.200 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Det er en stigning på 3.000 i forhold til 3. kvartal.

Kongetal på højeste niveau

- Den kvartalsvise byggebeskæftigelse - populært kaldet byggeriets "kongetal" - befinder sig på det højeste niveau i otte år. Andet halvår 2017 var præget af stigende udfordringer med rekruttering af kvalificeret arbejdskraft, men det er altså tilsyneladende endnu ikke noget, der for alvor har bremset byggeriets jobfremgang, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Han fortsætter:

- Det er især nybyggeriet, der er i vækst. Boligbyggeriet er kommet i omdrejninger. Den brede fremgang på boligmarkedet i hele landet kaster ligeledes mange renoveringsopgaver af sig. I modsat retning trækker i øjeblikket kun vejanlægsområdet.

Årsgennemsnit på 166.600 beskæftigede

Med 4. kvartalstallene i hus kan der samtidig gøres samlet jobstatus for 2017.

- Der var i 2017 i snit 166.600 beskæftigede i byggeriet. Det er cirka 5.000 flere end i 2016, svarende til en procentvis fremgang på 3,1. Dansk Byggeri forventer en yderligere jobvækst på 3 procent i 2018 og på 1 procent i 2019, siger Bo Sandberg.

Siden foråret 2013 er der kommet 25.700 flere beskæftigede i byggeriet. Og det er en logisk følge af så markant en jobfremgang, at adgang til kvalificeret arbejdskraft nu er den vigtigste udfordring i byggeriet.

Ærgerligt med stop for reformtog

- Men det er i bund og grund en mere positiv udfordring at forholde sig til, end hvis der ikke var nok at lave. Og hvis man formår at fastholde et højt aktivitetsniveau med stabile rammevilkår og uden et voldsomt opadgående løn- og prispres, så er det en gylden mulighed for at få nogle af de mennesker, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, med ind i det gode selskab, siger Bo Sandberg og tilføjer:

- Når det er sagt, er det selvfølgelig trist, at Christiansborg tilsyneladende kvitterer for tre perspektivrige trepartsaftaler på halvandet år med at skrue ned for reformambitionerne. Det er især ærgerligt, fordi det netop er i opgangstider, at det er bedst at lave skatte- og arbejdsmarkedsreformer. Det er nu, der er job at få til de grupper, man gerne vil have ind på arbejdsmarkedet eller have til at yde en ekstra indsats.

Artiklen er en del af temaet Vognmænd.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11