Vreden stiger på vejene
Der er sket en stigning i antallet af trafikanter, der er blevet råbt ad eller truet i trafikken. Det viser en ny dansk undersøgelse om vejvrede. Det er Rådet for Sikker Trafik og Transport DTU, der står bag undersøgelsen.
I undersøgelsen siger 35 procent af danskerne, at de inden for det sidste år har været udsat for vejvrede i trafikken. Undersøgelsen viser også, at antallet af personer, som har været udsat for vejvrede, er steget markant i hele landet.
Sidst man undersøgte omfanget var i 2008, hvor Det Kriminalpræventive Råd slog fast, at 24 procent af trafikanterne havde været udsat for vejvrede. Det tal er altså nu steget til 35 % af trafikanterne.
»Det er hverken godt for trafikkulturen eller for trafiksikkerheden, at stadig flere oplever vejvrede. Vi ved fra udenlandske undersøgelser, at når man hidser sig op i trafikken, øger det risikoen for at køre galt, da de involverede bliver mentalt distraheret og får mindre fokus på trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at slå koldt vand i blodet,« siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.
Vejvrede kan komme til udtryk på flere forskellige måder f.eks. som tilråb, tegn, fagter eller decideret vold.
Undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik og Transport DTU viser, at de mildeste former, såsom at blive råbt ad og at man får "fingeren", forekommer oftest. Derefter kommer trusler, og at der bliver sparket eller slået på ens køretøj. I de mere sjældne tilfælde ender vejvrede med decideret fysisk vold.