23948sdkhjf

Bakterier angriber skraldemænd

Renovationsarbejdere udsættes for forhøjede koncentrationer af svampesporer og bakterier i luften, både når de håndterer vores husholdningsaffald, og når de sidder i førerhuset på skraldebilen. Det skriver Videnscenter for Arbejdsmiljø.

Op mod 50.000 bakterier og næsten lige så mange svampesporer pr. kubikmeter luft. Så høje koncentrationer af mikroorganismer kan renovationsarbejdere risikere at være udsat for, mens de fjerner vores husholdningsaffald.

»Sammenlignet med den omgivende luft var renovationsarbejderne udsat for markant højere koncentrationer af mikroorganismer i luften, når de håndterede affaldet og noget højere koncentrationer, når de sad i førerhuset på skraldebilen,« forklarer Anne Mette Madsen, seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Resultaterne stammer fra en undersøgelse af renovationsarbejderes udsættelse for mikroorganismer i arbejdsmiljøet, som forskningscenteret har gennemført i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse.

Koncentrationen af mikroorganismer blev målt ved at udstyre 13 renovationsarbejdere fra hovedstadsområdet med hver deres partikelsampler (apparat, som opsamler partikler fra luften på et filter), der opsamlede luft i medarbejdernes indåndingszone.

Derudover satte forskerne partikelsamplere op i førerhuset på skraldebilen og målte til sammenligning det generelle indhold af mikroorganismer i den omgivende luft.

Forskerne registrerede i alt 23 forskellige arter af svampe og 38 forskellige bakterier i prøverne. Det drejer sig blandt andet om 11 forskellige arter af Penicillium-svampe. Disse svampe er kendte for at kunne fremkalde astma hos personer, som er overfølsomme over for svampesporer.

Forskerne fandt også en del bakterier, som normalt findes på huden og bakterier, som sandsynligvis stammer fra affaldet. Nogle af de fundne bakteriearter kan give infektioner som fx lungebetændelse og dårlig mave - hovedsageligt hos personer, der i forvejen er svækkede.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062