23948sdkhjf
Annonce

S vil stramme op for varebiler

Transportordfører for Socialdemokratiet Rasmus Prehn har sammen med sin partifælle, Christian Rabjerg Madsen fra Folketingets Transportudvalg, netop fremsat et beslutningsforslag, der vil pålægge regeringen at sikre, at varebiler under 3500 kg omfattes af godskørselslovens krav til adgang til markedet.

Af beslutningsforslaget fremgår, at der efter DTL’s vurdering er omtrent 5000 vognmænd, der kører godskørsel for fremmed regning med varebiler. En betydelig andel af varebilerne køres allerede i dag af vognmænd, der også anvender lastbiler, og som derfor allerede har vognmandstilladelser. Det gælder fx den markant største aktør med ca. 3000 varebiler, Post Danmark.

”Flere forhold betyder, at godskørselsloven ikke uden videre kan udstrækkes til varebiler, men lovens principper bør gælde for varebiler i en tilpasset udgave. Det samme gælder reglerne for hviletid,” hedder det bl.a. i beslutningsforslaget.

Forslagsstillerne foreslår dermed, at der for varebiler kræves en tilladelse til kørsel med gods for fremmed regning i form af en tilpasset – og ikke absolut ens – udgave af de krav, der gælder for lastbiler for tilladelse til godskørsel for fremmed regning.

Lave priser og sort arbejde

Initiativet fra S kommer, efter at V-regeringen sidste efterår droppede en analyse af markedet for varebiltransport. En analyse, der ellers var bred politisk enighed om før folketingsvalget og regeringsskiftet.

Initiativet glæder DTL-direktør Erik Østergaard, der finder det på tide, at man tager drøftelsen om hele varebilsområdet i Folketingssalen.

»Vi har gennem årene haft flere møder med skiftende skatte- og transportministre om forholdene på markedet for godstransport med varebiler. Markedet er kendetegnet ved mange små virksomheder – typisk personligt ejede – og det er meget let at starte med et lille kørekort og en lånt varebil. Uddannelses- og kompetenceniveauet er lavt, og markedet er præget af lave priser, som blandt andet baserer sig på manglende indbetaling af moms og sort arbejde, som SKAT har konstateret. Det bør der gøres noget ved – blandt andet for at sikre, at de mange underleverandører i pakkebranchen lever op til visse standarder,« siger Erik Østergaard.

I 2015 stiftede en række varebilsvognmænd Specialforeningen for Kurér og Varebilstransportører som en forening under DTL. Varebilerne er også kommet på tapetet i EU-sammenhæng, hvor en eller anden form for regulering af varebilstransportørerne formentlig vil indgå i drøftelserne om EU’s kommende vejtransportpakke.

Kommenter artiklen
Annonce
Annonce
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.047