Tyskland lemper mindstelønsordningen for transitkørsel
Den tyske arbejdsminister Andrea Nahles har efter et møde fredag formiddag i Berlin med den polske arbejdsminister meddelt, at den tyske mindsteløn indtil videre ikke gælder for udenlandske lastbilers transitkørsel gennem Tyskland.
Udenlandske virksomheders internationale transport ud og ind af Tyskland samt cabotagekørsel i Tyskland er stadig omfattet af reglerne om mindsteløn.
Lempelsen gælder indtil sommeren 2015, fordi der mangler sikkerhed for, at de tyske mindstelønsbestemmelser er i overensstemmelse med de EU-retlige regler.
»Opblødningen er forventet. Man behøver ikke at have sat sig meget ind i EU-retten for at se, at den praksis, tyskerne har lagt op til omkring udenlandske transportvirksomheder, harmonerer meget dårligt med EU’s grundprincipper. Derfor er det sund fornuft, at man tager en time-out, indtil det juridiske grundlag er analyseret ordentligt,« siger ITD’s adm. direktør Jacob Chr. Nielsen i en pressemeddelse.
Massivt pres på Tyskland
Ændringen kommer efter pres på tyskerne fra nogle af de øvrige EU-lande. Senest har den internationale vognmandsorganisation IRU, som blandt andet har ITD og DTL som medlemmer, foreslået tyskerne at udskyde anvendelsen af reglerne på international transport. I Danmark har en række transportorganisationer opfordret regeringen til at lægge pres på tyskerne, mens andre har støttet tyskernes tiltag. Nogle EU-parlamentarikere fra forskellige EU-lande har stillet EU-Kommissionen spørgsmål og opfordret til indgriben imod tyskerne.
ITD mener, der er grund til at opretholde presset på tyskerne. Jacob Chr. Nielsen mener, at tyskerne helt bør indskrænke loven om mindsteløn til at omfatte virksomheder, der agerer på det tyske arbejdsmarked.
»Tyskerne er i deres gode ret til at indføre en mindsteløn på deres eget arbejdsmarked. Men når det gælder transportvirksomheder, der er etableret i andre lande og kører på et fælles marked for international transport, er det ikke tysk lov, men fælles EU-beslutninger, der skal fastsætte et eventuelt fælles minimumsniveau for løn og ansættelsesforhold,« siger Jacob Chr. Nielsen.
[add:452]