Farlige stoffer hænger fast i kabinen
Et hold amerikanske forskere har undersøgt førerhuset hos en storrygende lastbilchauffør og fundet frem til, at det ikke er nok at slukke cigaretten og lufte ud for at undgå skadelige stoffer. Der dannes nemlig kræftfremkaldende stoffer på alle overfladerne i kabinen og dermed udsættes passagerer og andre chauffører også for risiko, selvom der ikke er røg i bilen, mens de befinder sig i den. Det skriver videnskab.dk.
Især nikotin er den store synder, da det er et tungtopløseligt stof, som sætter sig fast i overflader, tøj, vægge, skærme osv. Fænomenet kaldes ”tredjehåndsrygning” – og resultatet af undersøgelsen vækker bekymring.
»Det underbygger, hvorfor tredjehåndsrygning kan fremkalde kræft. I Danmark har vi en tradition for at forbyde stoffer, der er kræftfremkaldende, og der findes i princippet ikke nogen nedre grænse for, hvor meget eller hvor lidt der må være af det. Det må slet ikke være der,« siger professor Ulla Vogel fra Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Eksperter mener derfor, at det bør være helt forbudt at ryge indendørs i offentlige rum, herunder transportmidler og erhvervskøretøjer.
»Det er præcis sådan en undersøgelse, som vi har gået og ventet på. For nu er det vist, at efterladenskaberne fra rygning er kræftfremkaldende, og kræftfremkaldende stoffer accepterer vi ikke i arbejdsmiljøet. Derfor er denne undersøgelse en oplagt lejlighed for politikerne til at få lukket hullerne i rygeloven nu og stramme arbejdsmiljølovgivningen op,« siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse ifølge videnskab.dk.
[add:421]