23948sdkhjf

Dumping-rapport er klar

Sidste efterår blev regeringen og Enhedslisten enige om at nedsætte et udvalg om social dumping, som netop har afsluttet sit arbejde, der bl.a. har haft fokus på bekæmpelse af ulovlig cabotagekørsel.

Udnyt gps-teknologi

Udvalget har både fravalgt nogle foreslåede tiltag og set muligheder i ny teknologi. Det omdiskuterede forslag om at indføre en 7-dages karensperiode for udenlandske lastbiler, således at der kun kan udføres tre cabotageture på en uge, uanset om lastbilen forlader landet, er således blevet skrottet i rapporten. Det samme er ønsket om at udenlandske chauffører skal registreres i RUT-registret ved cabotagekørsel. I begge tilfælde henviser udvalget til, at EU har tilkendegivet, at det ikke harmonerer med EU-retten.

Til gengæld ser udvalget muligheder i det kommende gps-system, der skal anvendes til at opkræve kørselsafgift fra lastbiler fra 2015. I hvert fald anbefales det at undersøge, hvordan dette kan styrke kontrollen af cabotagekørsel.

O.k. til systematik

Udnyttelse – og efter nogles mening misbrug – af cabotagereglerne ved at lade udenlandske lastbiler systematisk køre tre cabotageture, hver gang de er i landet, har udvalget også kigget nærmere på. De konkluderer dog, at der tilsyneladende ikke er noget at komme efter – når man holder sig til de tre ture på syv dage, er der pr. definition ikke tale om en ”permanent eller løbende aktivitet”, som det netop ikke må være, konkluderer udvalget.

Hvad er en transport?

Dog skal der ses nærmere på definitionen af den internationale transport, der skal gå forud for cabotagekørslen – for at sikre, at der ikke er tale om ”proforma”-transporter for at give anledning til cabotage, eller sågar kørsel med tom vogn ind i landet.

Samtidig skal cabotage-vejledningen "moderniseres", ligesom politiet skal have en skarpere vejledning til brug for kontrollen ude på vejene.


Sætter alle kræfter ind

For beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er udvalgets arbejde et vigtigt afsæt for regeringen i kampen mod social dumping.

»Social dumping er uacceptabelt og er derfor et område, som regeringen prioriterer højt. Sammen med Enhedslisten har vi allerede taget en række initiativer for at bekæmpe det. Vi vil fortsat sætte alle kræfter ind for at stoppe social dumping. Jeg vil understrege, at udenlandske virksomheder generelt er meget velkomne her i Danmark. Men det har været alt for let for et mindretal at snyde med de danske regler. Dansk erhvervsliv skal ikke være genstand for unfair konkurrence fra dem, der ikke spiller efter reglerne,« siger Mette Frederiksen.

Du kan læse hele rapporten

her

.

[add:338]

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143