23948sdkhjf

DTL: Ingen anledning til at læne sig tilbage

Når de seneste tal fra Danmarks Statistik skal afkodes for at finde temperaturen i transporterhvervet for øjeblikket, er der ingen tvivl i sindet hos DTLs erhvervspolitiske chef Ove Holm.

Han mener bestemt ikke, at der er anledning til at læne sig velbehageligt tilbage og foregøgle sig selv og hinanden, at det i bund og grund går godt.

Ove Holm:

»DTL har selvfølgelig noteret, at Danmarks Statistik beretter om en pæn fremgang i godsmængder hos danske vognmænd, men vi tvivler faktisk på vækstens størrelse målt på brancheniveau«.

Den erhvervspolitiske chef peger i den forbindelse på noget, der er nok så vigtigt – nemlig at Danmarks Statistiks konjunkturbarometer for transporterhvervet viser stagnation og endog en svag tilbagegang i omsætningen og beskæftigelsen i de fleste måneder det seneste år og frem til 2. kvartal 2012.

Priser må være faldet

Det afspejler sig også i den kendsgerning, at de momsregistrerede indenlandske salgsindtægter for vejgodstransport faldt fra 43 mia. kr. i 2008 til 32 mia. kr. i 2010 – altså 25 procent – og kun er vokset med 3 mia. kr. til 35 mia. kr. på årsbasis frem til april 2012.

Sammenholdt med året før er de momsregistrerede indenlandske salgsindtægter for vejgodstransport endda faldet med hele 5 pct. i 2. kvartal 2012.

»Hvis godsaktiviteten virkelig er vokset så meget, som Danmarks Statistiks tal tilsiger, så må priserne altså være faldet voldsomt«, konstaterer Ove Holm.

Antallet af biler faldet

DTL's erhvervspolitiske chef mener, at der er andre indikatorer på, at branchen er presset i bund:

»Bestanden af lastbiler er faldet fra 52.000 i 2008 til godt 43.000 i august 2012. Bestanden har ikke været faldende i 2012 – men den har stagneret på dette lave niveau. Ser man på konkurserne, er de på et vedvarende og ubehageligt højt niveau på omkring 140-150 på årsbasis. Konkurserne var helt nede på 50 tilbage i 2007«.

DTL-chefen er ikke i tvivl om, at krisen og presset udefra har bevirket, at der kan være noget om snakken om, at den enes død er den andens brød.

»Hvis man spørger enkeltvirksomheder, kan man givetvis finde fremgang mange steder, da de har fået gods fra de mange, som er gået konkurs. Men der er heller ingen tvivl om, at en ordentlig bid af kagen er forsvundet ud af landet«, slutter Ove Holm.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.052