Modulforsøg i delstat kan ikke stoppes
Den forsøgsordning med modulvogntog, som Forbundstrafikministeriet i Berlin havde sat i søen i januar 2012, står ved magt i den form, som den var fastlagt i en forbundsbekendtgørelse om vejnettet og betingelser for deltagelse i forsøget i øvrigt. Det oplyser DTL.
Denne klare konstatering fremgår blandt andet af en redegørelse fra det danske generalkonsulat i Flensborg, efter at problemer med at få danske modulvogntog til at færdes i delstaten Slesvig-Holsten har bragt både transporterhvervet, den danske transportminister samt flere folketingsmedlemmer i bevægelse for at få omgjort denne beslutning.
Oplysningerne stammer fra Forbundsministeriet selv, der ifølge redegørelsen har præciseret, at den slesvig-holstenske landsregering ikke har mulighed for at påvirke modulvogntogsforsøget i den ene eller anden retning, da det er forbundslovgivning, som står over delstatslovgivning
Sagen ikke slut endnu
I kataloget over frigivne veje i Slesvig-Holsten er således hele delstatens motorvejsnet samt alle andre hovedfærdselsårer indeholdt. Den slesvig-holstenske landsregering vil derfor alene kunne have indflydelse på en eventuel udvidelse af vejkataloget, forlyder det fra Berlin.
Forelagt disse oplysninger, udtaler Venstres erhvervsordfører og medlem af det Sydslesvigske Udvalg MF Kim Andersen, at han er glad for de nye oplysninger, der vil hjælpe både transportbranchen og erhvervslivet i EU til mere effektive transporter.
»Men sagen er dermed ikke slut endnu, og vi kan bestemt ikke læne os tilbage i stolen. For det første skal vi fastholde en dialog med de slesvig-holstenske myndigheder omkring fordelene ved at have en positiv holdning til forsøget. For det andet skal vi se nærmere på, om de forskellige begrænsninger i forsøget i form af sikkerhedsforanstaltninger med hensyn til teknisk udstyr, nedsat totalvægt og færden på delstatens veje i øvrigt, er reelle og sagligt begrundede hindringer og ikke udtryk for skjulte handelshindringer,« siger erhvervsordføreren ifølge DTL.
Bolden hos ministrene
Udmeldingen fra den nye delstatsregering i Slesvig-Holsten har skabt postyr i Danmark, hvor omkring 20 danske vognmænd ifølge ITD har vist interesse for at deltage i det nystartede tyske modulvogntogsforsøg for at komme ud at køre over længere stræk og dermed udnytte de energieffektive vogntog endnu bedre.
»Reelt er der kun én ting, der forhindrer danske modulvogntog i at komme til Tykland, og det er, at den danske og den tyske transportminister formelt bliver enige om at tillade grænseoverskridende kørsel med vogntogene imellem de to lande,« siger chefkonsulent i ITD Jørn-Henrik Carstens.
Den danske transportminister Henrik Dam Kristensen har i øvrigt lovet, at han tager sagen om begrænsninger i Slesvig-Holsten op med delstatens nye socialdemokratiske transportminister.
[add:345]