DEBAT: Lovændring baner vej for accept af ”den ærlige konkurs”
Konkursrådet anbefaler i en indstilling til justitsministeren, at skifteretterne får mulighed for at udstede karantæne til deciderede konkursryttere. Det er en god nyhed. Både fordi en lovrevision vil få en meget direkte virkning og formentlig også en indirekte ved at ændre på opfattelsen af konkursbegrebet, så det fremover bliver mere acceptabelt at gå konkurs med sin virksomhed. Det er der bestemt også behov for.
Virksomhedsejere, der bevidst tørrer gælden af på samfundet og sagesløse kreditorer, er nemlig med til at tabuisere og nedgøre det at gå konkurs. Det skader andre, seriøse virksomhedsejere, der kommer i krise med deres virksomhed, og som føler sig skamfulde og handlingslammede ved udsigten til, at konkurs kan være den eneste løsning.
I mit arbejde som projektleder i Early Warning møder jeg masser af virksomhedsejere, der er både flove over og kede af at være i en situation, hvor konkurs er den eneste udvej. De er bestemt ikke konkursryttere, men tværtimod hæderlige folk, der af den ene eller anden grund ikke er lykkedes med at drive deres virksomhed videre. De har kæmpet længe, nogle gange alt for længe, for at kunne svare enhver sit.
Siden starten af 2008 har Early Warning i et unikt set up, der involverer frivillig rådgivning fra erfarne erhvervsledere, hjulpet over 1800 virksomheder, som af den ene eller anden grund har været lukningstruede. I den tid har en stigende andel, efterhånden over 30 %, måttet gå den tunge vej og indgive en konkursbegæring. Mange har efterfølgende takket os for, at vi gjorde dette til et acceptabelt, nødvendigt valg, selvom de på forhånd anså det for at være ubærligt.
Konkursen kommer næsten altid i situationer, hvor det er den eneste farbare vej til at komme videre for ejeren. Hvis han eller hun efterfølgende er i uoverstigelig gæld, men i øvrigt har opført sig hæderligt, er der mulighed for at få en gældssanering i konkurs. Dermed bliver ejeren gældfri efter bare 3 år, og løsningen sikrer kreditorer og samfundet bedst muligt, samtidig med at ejeren får mulighed for at komme videre med sit liv – eventuelt som selvstændig med nye, vigtige erfaringer i bagagen.
Det er næppe en overdrivelse at hævde, at Danmark har brug for alle med iværksætterlyst. Kan en ændring af lovgivningen føre til, at opfattelsen af det at gå konkurs med sin virksomhed ændres, fordi konkursrytterne er afskåret fra at udøve deres skadelige aktiviteter, vil det være godt. Det vil bidrage til at understøtte iværksætteri og entrepreneurship, gøre det mindre katastrofalt at fejle med sin virksomhed og dermed skabe flere vækstorienterede iværksættere.
Svend Røge,
national projektleder, Early Warning
Åbogade 15
8200 Aarhus N
[add:276]