Kattegatforbindelse: Vigtigt med fortsatte undersøgelser
En fast forbindelse over Kattegat skal inddrages som en udviklingsmulighed, når regeringen undersøger muligheder og udfordringer ved Danmarks fremtidige infrastrukturelle udvikling.
Den bedste måde at gøre dette på er at sikre, at både lokale, regionale og landsdækkende interesser inddrages, vurderer lektor ved Aalborg Universitet, Jørgen Kristiansen. Han har for nylig færdiggjort sin vurdering af de foreløbige rapporter omkring en Kattegatforbindelse.
Stort potentiale
Selv om de hidtidige rapporter måske ikke klarlægger alle aspekter omkring Kattegatforbindelsens økonomi og samfundsmæssige effekt, har den alligevel vist sig som et spændende alternativ til andre trafikale investeringer.
»Undersøgelserne peger på, at der er et stort potentiale og gevinst ved en fast forbindelse over Kattegat. Det er også tydeligt, at dette skal undersøges nærmere«, siger Jørgen Kristiansen, lektor ved Institut for Samfundsudvikling og Planlægning, Aalborg Universitet.
Derfor er der også stigende politisk interesse for projektet, mener han. Senest har Kattegatkomitéen været til møde med transportminister Hans Christian Schmidt, der ved flere lejligheder har udvist interesse for projektet.
Funktionsmæssig sikkerhed
Jørgen Kristiansen fremhæver funktionsmæssig sikkerhed som et af de spændende aspekter ved en fast Kattegatforbindelse.
»En af de væsentlige fordele er, at man med en Kattegatforbindelse får en dobbeltstrenget struktur med både Storebæltsforbindelsen og Kattegatforbindelsen som mulige transportveje på tværs af Danmark. Sådan en to-strenget struktur giver en mere tryg og fleksibel struktur set i forhold til en satsning udelukkende på Storebæltsforbindelsen«, forklarer Jørgen Kristiansen.
Yderligere undersøgelser
I sin vurdering peger Jørgen Kristiansen blandt andet på, at de hidtidige rapporter omkring Kattegatforbindelsen tydeliggør, at det er nødvendigt med en mere omfattende og helhedsorienteret undersøgelse.
»Jeg er fuldt ud enig med Kattegatkomitéen om, at en Kattegatbro skal tænkes ind i en større og langsigtet plan for trafikken på tværs af Danmark«, siger han.
Åben dialog
En tredje af pointerne i Jørgen Kristiansens vurdering er, at en kommende undersøgelse bør inddrage alle relevante parter lokalt, regionalt og på landsplan. Dette skal både være kommuner, regioner og staten samt erhvervslivet. Det vil, ifølge lektoren, styrke den endelige løsning og være med til at sikre indarbejdelse af en fast Kattegatforbindelse i et større perspektiv.
»Jeg så gerne, at man valgte en åben dialog og beslutningsproces til at undersøge sagen nærmere. Det er vigtigt at have med, at man kan vurdere både de trafikale, tilgængelighedsmæssige, økonomiske og miljømæssige aspekter for alle relevante egne af landet, og omfattende især hele Jylland – ikke bare for eksempel Østjylland«, udtaler Jørgen Kristiansen.
[add:38]