Godskørslen skal kortlægges
Inden for en kort årrække vil politikere, myndigheder og branchefolk kunne få information om alle trafikstrømmene i hele landet fra en landstrafikmodel.
Denne model skal være med til at prioritere, hvor der skal investeres i ny infrastruktur, og hvor flaskehalse skal fjernes. Mens der er godt styr på oplysningerne om persontrafikken, så er godstrafikken noget af et ubeskrevet blad i denne sammenhæng.
Det er vigtigt, at godstrafikken bliver bedre beskrevet, så den i højere grad bliver en del af landstrafikmodellen, mener ITD. Oplysningerne skal anvendes til at underbygge modellen og sikre, at den giver et retvisende billede på godstrafikken i Danmark.
Undersøgelse er gået i gang
Firmaet Tetraplan er i gang med at kontakte transportvirksomheder med henblik på et interview om deres godstransport for at undersøge, hvordan transportvirksomhederne bruger egne og fremmede godsterminaler og distributionslagre, samt hvor disse terminaler findes, hvordan virksomhederne tilrettelægger de daglige kørsler, og hvilke typer gods der er på ladet.
»Fra DT'Ls side opfordrer vi vore medlemmer til at være med i undersøgelsen. Vi må ikke risikere, at godstrafikken bliver et stedbarn, når ny infrastruktur skal planlægges, blot fordi videngrundlaget er for dårligt. Det er afgørende, at der er ligevægt, når persontrafik og godstrafik skal vurderes,« siger DTL's adm. direktør, Erik Østergaard, der i sin tid var medlem af regeringens Infrastrukturkommission.
Etableringen af en landstrafikmodel blev besluttet i forbindelse med folketingsforliget i 2009 om en grøn transportpolitik, og godstrafikdelen skal være klar i 2012. Tetraplan indsamler data for Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der står for at udvikle modellen for Transportministeriet.
[add:209]