Efteruddannelse eller kørselsforbud
Sørger du ikke for at få dit chaufføruddannelsesbevis i tide, kan du risikere kørselsforbud og bøde. Og du skal selv sørge for at blive tilmeldt.
Som chauffør skal du selv sørge for at have styr på, hvornår du skal have gennemført din efteruddannelse for at få dit chaufføruddannelsesbevis.
Der er nemlig ingen automatisk indkaldelse til den lovpligtige efteruddannelse, som alle chauffører i EU skal gennemføre hvert femte år. I Danmark drejer det sig om 75.000 chauffører, der skal på den lovpligtige efteruddannelse inden for de næste 5 år.
Opfordring fra TUR
Uddannelseskonsulent for vejgodstransport Ellen Ellehammer fra Transporterhvervets UddannelsesRåd (TUR) opfordrer alle chauffører til at være opmærksomme på den nye lovpligtige uddannelse.
»Hvis du som chauffør ikke gennemfører din efteruddannelse i rette tid, kan du risikere at få kørselsforbud, hvis du bliver stoppet af politiet. Det betyder, at du ikke må køre, før du har gennemført efteruddannelsen og opnået dit chaufføruddannelsesbevis. Derudover kan både du og din arbejdsgiver få en bøde, hvis du udfører erhvervsmæssig kørsel uden chaufføruddannelsesbevis,« siger Ellen Ellehammer.
Undtagelser
De fleste chauffører vil være omfattet af kravet om kvalifikationsuddannelse – der vil dog være enkelte undtagelser.
Bekendtgørelsen omfatter ikke førere:
1. Af køretøjer, hvis højst tilladte hastighed ikke overstiger 45 km/t.
2. Af køretøjer, der benyttes af eller er under kontrol af forsvaret, redningsberedskabet eller politiet.
3. Af køretøjer, der prøvekøres på veje med henblik på teknisk udvikling, reparation eller vedligeholdelse, eller som er nye eller ombyggede køretøjer, som endnu ikke er indsat i drift.
4. Af køretøjer, der anvendes i katastrofetilfælde eller under redningsoperationer.
5. Af køretøjer, der benyttes til køretimer med henblik på erhvervelse af kørekort i henhold til færdselsloven eller et chaufføruddannelsesbevis i henhold til denne bekendtgørelse.
6. Af køretøjer, der benyttes til ikke-erhvervsmæssig person- befordring og godstransport i privat øjemed, jf. dog kapitel 8.
7. Af køretøjer, der benyttes til transport af materiel eller udstyr, som skal anvendes under udøvelsen af førerens erhverv, forudsat at kørslen af køretøjerne ikke er førerens hovedaktivitet.
Konkret vurdering
Der er dog ofte tale om en konkret vurdering, og derfor er det vigtigt at rette henvendelse til Færdselsstyrelsen, hvis du er den mindste smule i tvivl om, hvorvidt du er omfattet af reglerne eller ej. Du kan ringe til Færdselsstyrelsen på tlf.: 33 92 91 00 eller sende en mail til fstyr@fstyr.dk.
Vær i god tid
Det er vigtigt at være i god tid med planlægningen. Efteruddannelsen tager fem dage og skal både planlægges og aftales med din arbejdsgiver og den skole, hvor du tager efteruddannelsen.
Derudover skal man være klar over, at der kan gå lidt tid, før man modtager det endelige chaufføruddannelsesbevis. Det midlertidige bevis, som man får udleveret, når man har gennemført efteruddannelsen, er på dansk og kan derfor kun bruges i Danmark. Derfor bør eksportchauffører være særligt opmærksomme på, at de er i god tid.
Hvornår skal du på efteruddannelse?
Alle godschauffører kan starte på den lovpligtige efteruddannelse fra den 10. september 2009, mens det for buschaufførerne har været muligt siden samme dato sidste år.
Hvornår du senest skal have gennemført din efteruddannelse afhænger af, hvilken dag på måneden du har fødselsdag. Indfasningsordningen for godschauffører er fastsat efter følgende plan:
Fødselsdato Efteruddannelse gennemført senest
1., 2. eller 3.: 30. juni 2010
4., 5. eller 6.: 31. december 2010
7., 8. eller 9.: 30. juni 2011
10., 11. eller 12.: 31. december 2011
13., 14. eller 15.: 30. juni 2012
16., 17. eller 18.: 31. december 2012
19., 20. eller 21.: 30. juni 2013
22., 23. eller 24.: 31. december 2013
25., 26. eller 27.: 30. juni 2014
28., 29., 30. eller 31.: 31. december 2014
[add:156]