Speditører i stormvejr
Danske speditører er på vej ind i et stormvejr, som det langt fra er sikkert, at alle kommer helskindet ud af.
Det fremgår af det store revisionsselskab Deloittes nye brancheanalyse, der netop er offentliggjort.
»Analysen viser pæne tal for branchen som helhed, men når virkningen af finanskrisen slår igennem med faldende fragtmængder, vil de dårligst funderede virksomheder i branchen komme ud i en kamp, hvor det handler om overlevelse,« forudser Anders Kreiner, der er leder af Deloittes markedsgruppe Transport.
»Det er kun lidt over halvdelen af speditionsvirksomhederne, som gennem de seneste fem regnskabsår konsekvent har haft overskud i alle år. Det peger på, at mange virksomheder har en meget svingende indtjening. Speditionsbranchen har haft fem fede år med et marked, der samlet set har været i stærk vækst, men for dele af branchen må man frygte for de kommende magre år,« tilføjer han.
Lang kredittid
I speditionsbrancen er kredittiden til kunderne gennem de seneste år blevet en konkurrence-parameter. Som konsekvens heraf er virksomhedernes samlede pengebindinger hos kunderne steget med 356 mio. kr. for de 96 virksomheder, som analysen omfatter, alene inden for de seneste fire år.
Med de nuværende konjunkturer er det en særdeles uheldig udvikling for branchen, understreger Anders Kreiner.
»Den ene side af problemet er, at virksomheder får en renteudgift, når de giver lange kredittider til kunderne, samtidig med at de selv skal afregne transportørerne. Men lange kredittider øger også risikoen for tab på kunder, som i sidste ende viser sig ikke at kunne betale. Med finanskrisen er den risiko øget markant,« siger han.
De store bliver større
En analyse af indtjeningen med udgangspunkt i virksomhedsstørrelse peger også på, at branchen står foran en konsolidering.
En fjerdedel af speditørerne står for 69% af indtjeningen, hvilket er en stigning fra 66% i regnskabsåret før. Med en enkelt undtagelse peger regnskabstal fra de seneste fem år på samme tendens til, at de største speditører står for en voksende del af indtjeningen.
[add:147]