EU skyder over målet
Det fælles europæiske arbejde med at skabe en fælles EU-guide om »best practice« for surring af gods har nået en skillevej, mener DTL.
På et møde i Helsingborg, hvor blandt andet DTL og ITD deltog, stod det klart, at der på enkelte områder er store forskelle mellem forslaget fra EU's arbejdsgruppe og de gældende svenske regler, som også er basis for de danske anvisninger.
Hvor svenskerne henviser til de internationale standarder (IMO/ILO/UN ECE regi), arbejder EU ud fra den europæiske EN 12195-1 standard, der vil gøre surringsarbejdet langt mere omfattende.
Antallet af surringer
Forskellen kommer tydeligt frem, når antallet af surringer af en last skal beregnes.
For eksempel skal en given last på otte trækasser med en samlet vægt på 24 tons efter de svenske - og de internationale - regler surres med otte stropper eller én strop pr. kasse. Anvender man derimod EU-guidens kommende anvisninger fra EN Standarden bliver resultatet, at den samme last skal surres med fire stropper pr. kasse eller i alt 32 stropper. Eksemplet forudsætter, at godset surres med overfalds-surringer, som er den mest anvendte metode til surring af pallegods.
Urealistisk
»EU-løsningen er helt urealistisk og skudt over målet - set med transportbranchens øjne,« siger konsulent Karsten Gade, DTL.
»Der skal naturligvis gribes ind over for manglende eller utilstrækkelig surring af godset. Men mange flere surringer giver ikke nødvendigvis en mere sikker transport. Beregninger har vist, at hvis uheldet er ude, vil et vogntog med det ovennævnte gods vælte, inden godset begynder at rive sig løs - uanset hvilket af de to regelsæt der er anvendt,« fortsætter han.
»Vi mangler dokumentation for, at EU's regler vil sikre godset bedre end de gældende svenske/internationale regler.
Derfor bliver det nu vores opgave at overbevise de danske myndigheder om, at der skal arbejdes efter de svenske/internationale standarder,« siger han.