23948sdkhjf

Spisevaner og image indgår i ny chaufføruddannelse

Vi, der tog stort kørekort for 25 år siden, kan nok ikke lade være at løfte øjenbrynene en smule, hvis vi læser EU-kommisionens forslag til den nye uddannelse for erhvervschauffører.

For ud over de gængse punkter, som f.eks. færdselsregler, læsning af godset, samt sikkerhed, indgår der punkter i undervisningen, som tydeligt viser, at der i dag stilles betydeligt større boglige krav til en moderne chauffør, end før i tiden.

Her nogle uddrag af »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om uddannelse af erhvervschauffører til godstransport og personbefordring ad landevej,« som er den fulde betegnelse for forslaget:

1.3.2

Menneskesmugling og illegal immigration:

General information, følger for chaufføren, forebyggende foranstaltninger, checkliste samt lovgivning om transportvirksomhedens ansvar.

1.3.3:

Ergonomi:

Farlige bevægelser og stillinger, krop og rum, fysisk kondition, stillinger og koordinering af bevægelser, øvelser i håndtering af gods samt personlige værnemidler.

1.3.4

Livsmønstre:

Spisevaner, virkninger af alkohol, medicin og andre stoffer, der kan ændre adfærden, symptomer på træthed og stress og disses årsager og virkninger, samt den grundlæggende betydning af skift mellem arbejde og hvile.

1.3.8

Virksomhed og kvalitet:

Virksomheden og dens kontekst (konkurrence, speditører) kommercielle og finansielle følger af tvister samt procedure for certificering af transportvirksomheder.

1.3.9

Chaufførens optræden og image:

Betydningen for virksomheden af kvaliteten af den ydelse, chaufføren leverer, chaufførens forskellige roller, forskellige personer, som chaufføren kommer i kontakt med, vedligeholdelse af køretøjet, tilrettelæggelse af arbejdet samt relationer til andre mennesker.

»Det er tydeligt, at uddannelsen til erhvervschauffør går i en mere boglig retning,« siger kørelærer Poul Erik Petersen til Lastbil Magasinet.

Læs også: Cand. chauffør

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062