Hed debat om Hanstholm-forslag
Forslaget om at genindføre stemmerets-begrænsning i Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik (ATL) fik sindene i kog på foreningens generalforsamling lørdag på Bornholm.
Forslaget, der var stillet af Hanstholm Containertransport A/S, med en halv snes andre vognmandsfirmaer som medstillere, gik ud på at tilføje følgende til vedtægternes paragraf 24:
”… dog således at intet medlem kan have flere end 100 stemmer.”
I dag står der i vedtægternes paragraf 24 blandt andet:
”Ved afstemning om lockout, kollektive overenskomster, medlemskab i andre foreninger og valg af bestyrelse stemmes der efter vægt efter nedenstående regler. Hvert medlem har 1 stemme, herudover har medlemmer for hver udbetalte 500.000 kr. i udbetalt arbejdsløn 1 stemme.”
I begrundelsen for forslaget hed det bl.a.: ”Der sikres med forslaget, at ingen enkelt virksomhed med en meget stor lønsum kan skabe sig en dominerende indflydelse i ATL.”
Formænd: Træk forslaget
Formanden for ATL, Joan Hansen, Herning forsøgte at få forslagsstillerne til at trække forslaget:
»Der er kun 15 medlemmer, som har over 100 stemmer. De råder tilsammen over en lønsum på 1.440.000 kroner, og de betaler 19,2 procent af foreningens samlede kontingent. Er det rimeligt, at de skal betale kontingent efter lønsum, men ikke have tilsvarende indflydelse. Vil de så i det hele taget være medlemmer?« spurgte ATL’s formand på generalforsamlingen.
»Forslaget kommer meget ubelejligt - det kan let ses som en fortsættelse af den følelsesmæssige debat om moderbindingen, “de store mod de små”,« sagde Joan hansen og tilføjede at bestyrelsen arbejder på en ændret struktur og blandt andet skal have et fælles strategimøde med DTL’s og ITD’s bestyrelser i slutningen af august.
»Jeg vil opfordre forslagsstillerne til at trække forslaget tilbage,« sagde Joan Hansen.
Også DTL’s formand Anker M. Jensen, der også er med i ATL’s bestyrelse, ville have “forslaget sparket ud til hjørne”, som han udtrykte det.
»Giv bestyrelsen en chance til at arbejde med tingene - vi har hørt, hvad I har sagt,« tilføjede Anker M. Jensen.
Ekstraordinær generalforsamling
Inden debatten startede, havde dirigenten, advokat Poul Flemming Hansen oplyst om, at forslaget ikke kunne vedtages, fordi der ikke var et tilstrækkeligt antal fremmødte medlemmer. Forslaget skal derfor op på en ekstraordinær generalforsamling. Det blev nemlig ikke trukket tilbage, og det glædede blandt andet Jens Tidemann, Hjørring, der kom med følgende råd til bestyrelsen:
»Nu må I lære at lytte til medlemmerne og holde op med at true. Lyt dog til generalforsamlingen, som er foreningens højeste myndighed. Bestyrelsens forslag om afskaffelse af moderbinding skulle absolut fremmes i marts - her er et forslag fra medlemmerne, og det vil bestyrelsen have trukket tilbage. Det har ikke noget med demokrati at gøre,« sagde Jens Tidemann.
Anders Fransgaard, Viborg foreslog, at bestyrelsen venter med at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling til efter det omtalte strategimøde i august.
Kamp om pladserne
Ved det efterfølgende valg til ATL’s bestyrelse var der 9 kandidater til 6 pladser. Der stemmes efter lønsum, og følgende blev valgt:
Flemming Werner Jensen, Sakskøbing, 7547 stemmer.
Karl Otto Kristensen, Aalborg, 6444 stemmer.
Carl Bohn, København, 6257 stemmer (nyvalgt).
Allan Larsen, Århus, 6046 stemmer (næstformand i ATL).
Joan Hansen, Herning, 5651 stemmer (formand i ATL).
Hans Erik Larsen, Svinninge, 4074 stemmer.
Følgende kandidater blev ikke valgt:
Jørgen Kjeld Jensen, København, 2966 stemmer.
Niels I. Knudsen, København, 853 stemmer.
Peter Fogtmann, Tinglev, 574 stemmer.
Peder Meldgaard, Aabenraa genopstillede ikke.
Læs mere om ATL’s generalforsamling i morgen.