Forklaring fra Leif Johansens revisor
På grund af et tvivlsomt tilgodehavende hos hr. og fru Johansens selskab MKJ Handel ApS var egenkapitalen reel spist op i juni 1999 i et af deres andre anpartsselskaber, WB Transport.
Under afhøringen i Skifteretten 6. marts af familien Johansens revisor Henrik Larsen forklarede han: ”At han garanteret havde gjort selskabets ledelse opmærksom på, at det havde tabt sin egenkapital, hvis tilgodehavendet ikke blev betalt. Han har garanteret drøftet med ledelsen, hvad de skulle gøre ved det, men han husker ikke, hvad de konkret drøftede.”
Foretog sig ikke noget
Selv om den økonomisk barske sandhed gik op for revisor Henrik Larsen, erindrer han ikke, om der blev gjort noget aktivt i forhold til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Selv foretog han sig ikke noget, udover at tage forbehold i regnskabet.
I Skifteretten forklarede han dog, at WB Transport ApS i princippet var en slags vognmandsvirksomhed. Selskabet leasede driftsmidler og videreudlejede til MKJ Handel ApS.
”Det var meningen, at selskabet skulle tjene penge på udlejningen,” pointerede han, men revisoren husker ikke, om der blev lagt avance på.
Ulovligt lån til fruen
Henrik Larsen fastslog i Skifteretten, at betalingsstandsningen kom for at få ro til at lave en akkord med kreditorerne. Samtidig skulle Leif Johansen købe den fordring, som WB Transport havde mod MKJ Handel. De penge kunne kreditorerne passende få dividende af.
Til gengæld erindrer han ikke direktørens påstand om forsøget på at skaffe ny kapital gennem ham hos et andet revisionsfirma. En øvelse han i øvrigt aldrig havde foretaget på noget andet tidspunkt for andre klienter.
Revisoren forklarede også: ”Inge Lise Johansen ejer anparterne, og det var hende, der havde et ulovligt anpartshaverlån. Der var bogført en mellemregning med hende af selskabets bogfører. Han kunne ikke se, om penge var hævet - eller alene bogført på mellemregningen.”
Betalte ikke skat
På et tidspunkt blev der lavet en lønkørsel til Leif Johansen på 100.000 kroner på trods af, at der ikke var aktiviteter i firmaet.
Om kørslen huskede revisoren: ”Leif Johansen bestemte selv, at han skulle have løn, og hvor meget. Baggrunden for kørslen var, at direktøren aldrig havde fået løn.”
Senere blandede Told & Skat sig så i lønkørslen, fordi skatten af de 100.000 kroner ikke blev betalt, og den blev derfor skattemæssigt tilbageført.
Revisorens forklaring: ”Udligningen blev i forbindelse med udarbejdelse af regnskaberne bogført med tilbagevirkende kraft. Det kan karakteriseres som en efterrationalisering. Der laves ofte efterposteringer til et regnskab pr. afslutningsdagen.”
Læs også artiklen: "Damefrisør i spidsen for transportfirma"