Uddannelse på tværs af landegrænser
USA forventer sig meget af samarbejdet med TUR, Transporterhvervets Uddannelsesråd.
Det fortalte den amerikanske repræsentant Mark Johnson, da han indledte det nyligt overståede seminar om udvikling af transportuddannelser.
USA sakker på området langt bagud i forhold til den danske mode med selv uddannelserne, men til gengæld er Amerika så længere fremme på det elektroniske område.
”I har uddannelserne - og vi har værktøjerne,” påpegede Mark Johnson fra International Brotherhood of Teamsters.
Han understregede, at i USA eksisterer der ikke nogen egentlig chaufføruddannelse, og derfor er amerikanerne meget interesserede i, at få erfaringer og tage ved lære af de organiserede transportuddannelser i Europa.
Kigges over skulderen
USA er på vej med et såkaldt On Board Monitoring system med ”smart card.” Det er et elektronisk kørekort, der kan registrere, hvordan chauffør og køretøj agerer. Senere kan dataoplysningerne bearbejdes med undervisning for øje.
Normalt kører chaufføren en fastlagt rute, og det er så muligt at lave en profil med chaufførens køreegenskaber, som munder så i en mere målrettet træning.
Systemet kan monteres i alle lastbiler og busser i form af en boks, hvor det elektroniske kørekort sættes i. Boksen er på størrelse med en madkasse.
Det er Driver Training and Safety Institute ( DTSI), som udvikler systemet.
På seminaret forklarede lederen af DTSI, Gérard Meyer, at teknologien er helt på plads i løbet af få måneder, og at prisen pr. bil vil beløbe sig til 1.500 dollar.
Danskerne kan også
Faglærer Svend Huvendick demonstrerede til gengæld TUR´s elektroniske værktøjskasse.
Kassen er et arbejdsredskab for transportundervisere. Med det kan man skræddersy undervisningsmateriale til bestemte målgrupper.
Den elektroniske værktøjskasse er et tilbud til de skoler, der benytter TUR´s interaktive programmer i undervisningen.
Med værktøjskassen kan man plukke fra TURs interaktive programmer og sætte de udvalgte sekvenser sammen med videoklip, relevante tekster hentet fra Internettet og lærerens egne undervisningsmaterialer.
Det gør det nemt og overkommeligt både økonomisk og arbejdsmæssigt at sammensætte materiale til transport- og lagervirksomheder med specifikke uddannelsesbehov og ønsker.
Som at være der selv
Endelig præsenterede faglærer og udvikler Jes-Peter Nielsen TUR´s interaktive program, hvor computerbilledet er opbygget, så kursisten føler, han sidder ved rattet i en lastvogn og skal agere i trafikken.
Her kan alle være med, for hverken mennesker eller materiel kommer til skade ved uheld.
TUR´s sekretariatschef Niels Henning H. Jørgensen glæder sig over samarbejdet på tværs af kontinentet.
”Alt i alt skulle det gerne gøre os bedre til at uddanne sikre og gode erhvervschauffører – og så gør det heller ikke noget, at det måske bliver lidt mere interessant og udfordrende at have med transportuddannelse at gøre,” påpeger han.