Næste MKJ-selskab venter i kulissen
17. august 1999 stiftede advokat Preben Bang Henriksen, Aalborg, et af sine utallige, lovlige selskaber med sig selv i direktionen. Revisionen er lagt i hænderne på Harry Aamann, Aalborg.
Fire måneder senere, den 15. december, er selskabet overtaget af familien Johansen. Nu hedder direktøren nemlig Leif Johansen. Bestyrelsen tegnes af hans hustru Inge-Lise Borgdal Johansen samt Anni Bergendorff og formanden, advokat Erik Hollesen.
Selskabets revisor er på skiftetidspunktet Brandt & Sigsten Pedersen, Kolding. Revisionsfirmaet er siden byttet ud med MS Revision, Kolding, som også har ført pennen i andre af Leif Johansen selskaber.
Med overtagelsen af Bang Henriksens skuffeselskab har man på CF Tietgens Vej, Kolding et nyt anpartsselskab klar med navnet MKJ Finans ApS, hvis MKJ Handel ApS drejer nøglen om på grund af vaklende økonomi.
Et lille underskud
Årsregnskabet hos MKJ Finans for 1999/2000, som dækker perioden 17. august 1999 til 31. december 2000, viser et lille underskud på 16.470 kroner.
Kommentaren til det i årsberetningen er:
”Selskabet blev etableret med henblik på opstart af finansieringsvirksomhed. Denne aktivitet er endnu ikke igangsat. Resultatet for år 1999/2000 blev et underskud på kr. 16.470, som efter omstændighederne betragtes som tilfredsstillinde. Udviklingen i det kommende år forventes tilfredsstillende.
I øvrigt blev regnskabet indleveret for sent.
Det skulle have været hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen 30. juni 2001, men blev først indleveret 20. september 2001.
Revisoren havde ingen anmærkninger til årsregnskabet.
Helt legalt
Det er fuldt legalt, når advokat Preben Bang Henriksen stifter det ene selskab efter det andet for så at afhænde dem til for eksempel Leif Johansen.
Ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsens online system står Aalborg-advokaten som stifter så mange steder, at systemet kun oplyser antallet og ikke navnene.
Preben Bang Henriksen er ikke den eneste superaktive selskabsstifter. Der er andre både advokater og revisorer, der har gjort oprettelsen af anparts- og aktieselskaber til et levebrød.
Når selskaberne senere afhændes til mere eller mindre betænkelige personer – også i transportbranchen – sker ændringen af vedtægter og personkreds uden at det i øvrigt medfører den helt store kontrolforanstaltning i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
Har også et ansvar
En medarbejder udtalte tidligere til Lastbil Magasinet, at man overlader til Told & Skat at fange selskaber med betænkelige regnskaber.
Det kan dog konstateres, at styrelsen har pligt til at holde øje med sorte revisorpåtegninger og røde tal på bundlinjen.
Det er endnu ikke lykkedes at få politikere i tale vedrørende forholdene i Kolding og hos den stribe af øvrige selskaber, som kører helt på den anden side af den økonomiske afgrund.
Måske bliver det også svært, indtil valget er ovre, men så må den nye erhvervsminister og det nye erhvervsudvalg svare på, hvad de har tænkt sig at gøre ved de kónkurrenceforvridende forhold.