23948sdkhjf

Pengene bliver hos familien Johansen

Mens MKJ Handel endnu er på benene, fremgår det af regnskabet i det konkursramte WB Transport ApS, stiftet af hustruen, at Leif Johansens selskab fik et lån, som netop ville medføre konkursen, fordi MKJ ikke var i stand til at betale pengene tilbage til det nu lukkede selskab.

Selskabeligheden i Kolding involverer hele familien Johansen i en sådan grad, at familiekredsen har brugt at yde lån fra det ene selskab til det andet.

Lånet blev ydet af WB Transport ApS til MKJ Handel ApS, og i WB´s regnskab for perioden 1. juli 1997 til 30. juni 1998 påpeger revisoren:

”Selskabet har på statustidspunktet et tilgodehavende hos søsterselskabet MKJ Handel ApS på i alt kr. 1.252.426. Det er efter vor opfattelse yderst tvivlsomt, om MKJ Handel bliver i stand til at betale tilgodehavendet. Såfremt WB Transport påføres et tab i den størrelsesorden kan det være livstruende for selskabet. Som følge heraf tager vi forbehold for fortsat drift.”

Det lykkedes dog WB at holde skruen i vandet frem til 29. marts 2001, hvor der blev afsagt konkursdekret ved Skifteretten i Kolding.

Flere anmærkninger

Det var så ikke det eneste punkt, som revisoren fandt anledning til at give en bemærkning med på vejen i ovennævnte regnskab. Videre hedder det:

”Vi tager endvidere forbehold for likviditetsmæssig, resultatsmæssig og egenkapitalmæssig påvirkning af eventuelle ukendte forpligtigelser overfor det transportselskab, der er omtalt i årsberetningen.”

Her har direktionen ved Peter Bonnichsen (Leif Johansens svigersøn, red.) skrevet:

”Selskabet har haft et tab på kr. 200.000 kroner i forbindelse med en fejlslagen investering i et andet transportselskab.”

Endelig hedder det i revisorens supplerende oplysninger:

”Selskabet har ved indgangen til regnskabsåret ydet et ulovligt anpartshaverlån til anpartshaveren. Lånet var ydet i form af en mellemregning, der er indfriet i løbet af regnskabsåret.

Familien Johansen

Peter Bonnichsen var direktør i WB Transport frem til 3. februar 1999, hvor Leif Johansen satte sig i stolen.

WB blev stiftet af Leif Johansens hustru Inge-Lise Borgdal Johansen 17. april 1996. Hun er damefrisør og ejer af ægteparrets villa Skellet 14, Kolding.

Huset er vurderet til 1.750.000 millioner kroner med en ejendomsværdi på 311.400 kroner.

I regnskabsåret 1997/98 sad Inge-Lise Borgdal Johansen i bestyrelsen sammen med døtrene Diana B. Johansen og Winni Bonnichsen (gift med Peter Bonnichsen, red.)

Det er nærliggende at tro, at selskabet er opkaldt efter datteren Winni Bonnichsen.

Direktørskifte

Regnskabet for WB Transport for 1998/99 er som følge af direktørskiftet underskrevet af Leif Johansen, mens bestyrelsen stadig består af hustruen og døtrene.

Selskabet viser en gæld på 658.805 kroner (1.159.001 i foregående år) og et underskud på 201.201 kroner. I beretningen står der:

”At det ikke er tilfredsstillende. Der forventes i 1999/2000 en ændring af virksomhedens struktur.”

Også i dette regnskab anfører revisoren nogle negative bemærkninger:

"Selskabet har på statustidspunktet et tilgodehavende hos en debitor på i alt kr. 694.803. Debitoren er ikke i øjeblikket i stand til at betale tilgodehavendet. Såfremt WB Transport påføres tab i den størrelsesorden kan der være risiko for, at det ikke kan fortsætte sin drift. Selskabet har en ulovlig mellemregning med anpartshaveren (172.726 kroner).”

Frem og tilbage

I foregående regnskab var tilgodehavendet vedrørende MKJ Handels lån opført til 1.252.426 kroner.

Der er ingen poster i 1998/99 regnskabet, som umiddelbart redegør for mankoen på 557.623 kroner.

Til gengæld er der en postering i MKJ Handels regnskab for 1999, der siger, at MKJ skylder WB 565.564 kroner.

Desuden er der en post hos MKJ med en ikke nærmere defineret ekstraordinær indtægt på 804.561 kroner.

Lastbil Magasinet kan ikke påvise, hvor indtægten stammer fra, men det er muligt - uden at vi vil påstå det, at MKJ blandt andet har indtægtsført WB´s "tilgodehavende hos en debitor" på 694.803 kroner under ekstraordinære indtægter.

Dog er der så i MKJ´s 2000 regnskab indført en ekstraordinær indtægt, som beløbsmæssigt ligner mere. Den er nemlig på 569.564 kroner.

Ændringen udeblev

Den strukturændring, som direktør Leif Johansen varslede i beretningen for 1999/2000, var tilsyneladende tom luft.

Fra WB´s stiftelse 17. april 1996 til konkursen 29. marts 2001 sad mor og døtre i bestyrelsen, mens det kun var svigersønnen, der blev afløst af svigerfaren for bordenden.

Det var i øvrigt Told & Skat, der indgav konkursbegæringen mod det familiære selskab.

Udover de familiemæssige relationer var WB Transports adresse CF Tietgens Vej 7, Kolding. Det er også fra samme domicil, at Leif Johansen driver MKJ Handel ApS.

Hvor er advarselslamperne?

Sammenstillet med Leif Johansens tidligere konkursramte selskaber, med eller uden den øvrige families deltagelse, må den reelle del af branchen spørge sig selv, hvor den myndighed, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, er, som skal lukke af for konkursryttere.

Der var larmende revisorpåtegninger i WB Transport ApS, og det samme gør sig gældende gennem fire år hos MKJ Handel ApS.

Der er et selskab inden for familiens rammer, som skylder penge til et andet med samme efternavn.

Samtidig dukker Leif Johansen så op i direktionen, da WB hænger med hjulene ud over den økonomiske afgrund.

På et eller andet tidspunkt må det formodes, at styrelsen trykker på knappen til faldlemmen og udelukker personer med et utal af konkurser bag sig fra al fremtidig selskabelighed.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078