23948sdkhjf

Selskabsstyrelsens svar vedr. MKJ Handel

I går modtog Lastbil Magasinet en mail fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, som her bringes uforkortet. For god ordens skyld skal vi påpege en enkelt ting - artiklerne vedrørende MKJ Handel ApS er sendt til orientering til politiet i Kolding. Lastbil Magasinet har ikke indgivet politianmeldelse mod firmaet.

"Erhvervs- og Selskabsstyrelsen skal hermed bekræfte modtagelsen af Deres e-mail af 5. november 2001, hvori De anmoder om styrelsens bemærkninger til en række spørgsmål.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen skal indledningsvis bemærke, at styrelsen ikke kan udtale sig om, hvorvidt der verserer kapitaltabssager for konkrete selskaber, idet sager om kapitaltab er undtaget fra aktindsigt. Styrelsen kan således ikke udtale sig, om der verserer en sag om kapitaltab i MKJ Handel ApS.

Efter anpartsselskabslovens § 52, stk. 1, skal et anpartsselskabs øverste ledelse senest 6 måneder efter, at selskabet har tabt 40 % af sin anpartskapital, redegøre over for selskabets økonomiske stilling over for selskabets anpartshavere. Ledelsesorganet skal endvidere stille forslag til beslutning, der fører til fuld dækning af anpartskapitalen, eller stille forslag til beslutning om opløsning af selskabet. Senest 7 dage efter, at anpartshaverne har behandlet ledelsesorganets forslag, skal udskrift af forhandlingsprotokollen være modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Det er således selskabets ledelse, der har en pligt til at handle.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan i henhold til anpartsselskabslovens § 52, stk. 2, give selskabet en frist til retablering af anpartskapitalen ved egen indtjening. Dette forudsætter, at selskabet indsender dokumentation i form af konsolideringsplaner m.v. til brug for styrelsens vurdering af retableringsmulighederne.

Med hensyn til supplerende oplysninger eller forbehold i revisionspåtegninger er dette oplysninger fra selskabets revisor til offentligheden om det pågældende årsregnskabs informationsværdi, jf. bekendtgørelse om statsautoriserede og registrerede revisorers erklæringer m.v. § 5 og § 6.

I forbindelse med Erhvervs- og Selskabsstyrelsens modtagelse af årsregnskaber er det styrelsens primære formål at få offentliggjort regnskabet straks, således at regnskabet bliver stillet til rådighed for offentligheden.

Herudover foretager Erhvervs- og Selskabsstyrelsen efter årsregnskabslovens § 63c en stikprøvevis udtagelse og undersøgelse af de modtagne årsregnskaber m.v. Styrelsen modtog i 2000 ca. 95.000 årsregnskaber, heraf blev 12 % modtaget for sent.

Med denne mængde årsregnskaber siger det sig selv, at styrelsen ikke har mulighed for at gennemse regnskaberne individuelt. Det fremgår af lovbemærkningerne til bestemmelsen, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen – foruden ved stikprøvevis kontrol – også på anden måde kan udtage og undersøge de modtagne årsregnskaber m.v. Dette kan blandt andet ske, når styrelsen i forbindelse med tidligere års stikprøver af modtagelse af årsregnskaber m.v. har konstateret mangler, eller hvis styrelsen på anden måde bliver opmærksom på overtrædelser i det pågældende årsregnskab m.v. Derimod understreges det i forarbejderne til årsregnskabsloven, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ikke skal fungere som klageinstans.

Hvis et årsregnskab ikke modtages senest 6 måneder efter regnskabsårets afslutning i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, sender styrelsen et påkrav til selskabets ledelse på selskabets adresse om indsendelse af årsregnskabet. Hvis årsregnskabet ikke er modtaget ca. 4 uger efter påkravsbrevets afsendelse, giver styrelsen selskabet en trussel om opløsning af selskabet i medfør af aktieselskabslovens § 118 og anpartsselskabslovens § 60 på grund af manglende modtagelse af årsregnskab m.v. i behørig stand.

Med hensyn til de af MKJ Handel ApS’ årsregnskaber, der ikke er modtaget til tiden, har styrelsen dog modtaget årsregnskaberne inden fristens udløb for oversendelse til skifteretten. I forbindelse med årsregnskaberne for 1997 og 2000 blev samtlige medlemmer af selskabets ledelsesorgan pålagt afgift i henhold til årsregnskabsloven for overtrædelse af afleveringsfristen, jf. årsregnskabslovens § 62, stk. 6. Vedrørende årsregnskabet for 1997 kan oplyses, at Leif Johansen ikke har været registreret som ledelsesmedlem i den periode, hvor årsregnskabet skal udarbejdes og indsendes.

Styrelsen har noteret sig, at det fremgår af Deres artikel, at De har indgivet politianmeldelse til politimesteren i Kolding. Styrelsen skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at hvis gentagne konkurser bliver brugt som et middel i forbindelse med udøvelsen af økonomisk kriminalitet, har anklagemyndigheden mulighed for at nedlægge påstand om, at den pågældende frakendes retten til at være stifter af eller direktør eller medlem af bestyrelsen i et selskab med begrænset ansvar, et selskab eller en forening, som kræver særlig offentlig godkendelse, eller en fond, jf. straffelovens § 79, stk. 2.

Såfremt De har behov for yderligere oplysninger, som styrelsen kan give under hensyn til den begrænsede aktindsigt, er De velkommen til at rette henvendelse på ny til kontorchef Jytte Heje Mikkelsen eller undertegnede.

Underskrevet

Niels Henrik Englev

Vicedirektør

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062