23948sdkhjf

Dom i EU-svindelsag ankes ikke

Da statsadvokaten i Sønderborg fik nærlæst dommen fra Byretten i Fredericia, fandt han ikke, at EU-svindelsagen med bl.a. smør og cigaretter for 38 mio. kr. kunne holde i Landsretten.

”Efter vi havde gransket sagen, endte det med, at vi frafaldt anken. Det skete, fordi vi ikke mente, at vi kunne få de pågældende speditører dømt.”

Sådan forklarer vicestatsadvokat Peter Urskov, Statsadvokaturen Sønderborg.

Med den beslutning slipper begge de yngre speditører, der ved en række retsmøder i Fredericia i november og december sidste år stod tiltalt for EU-svindel for 38 millioner kroner.

”Det er klart, at når der falder en dom i byretten i en sag af den størrelsesorden, så er vi nødsaget til at anke. Dommen faldt lige op mod jul, så vi kunne ikke nå at gennemgå akterne inden for ankefristen. Da det hele så var gennemgået, fandt vi ikke, at sagen kunne holde,” fortæller vicestatsadvokaten.

Peter Urskov finder det lidt beklageligt, at det er svært at få hold på bagmændene, én fra Schweiz og to italienere, som var involveret i mange andre sager : ”Men sådan er vilkårene,” siger Peter Urskov.

Byrettens dom

18. december 2000 frifandt Byretten i Fredericia de to speditører.

Af dommens præmisser fremgik det, at svindelen med 15 læs kinesiske T-shirts, 15 ladninger smør fra Tjekkiet og to containere cigaretter uden tvivl var foregået.

Domsmandsretten fandt det bare ikke dokumenteret, at de to på anklagebænken havde det fornødne forsæt til at begå forbrydelsen, mens forholdene stod på.

Det var de to speditører, der i sin tid udfærdigede papirerne på de 32 læs transitgods fra ikke EU lande til videreforsendelse til ikke EU lande.

Alligevel forsvandt godset inden for Fællesskabets grænser, uden der blev betalt importtold, moms og punktafgifter for 38 millioner kroner.

Det var så det

Politiassessor Bo Hjeds, Fredericia var anklager i Byretten. Han kan kun tage statsadvokatens beslutning til efterretning.

”Sagen blev forelagt statsadvokaten for økonomisk kriminalitet i København. Her fandt man også, at det ikke er muligt at bevise, hvor meget de to speditører vidste. Jeg har ikke hørt det mindste til, hvordan det går med sagerne mod bagmændene,” fortæller Bo Hjeds.

Han påpeger desuden, at der undervejs i sagerne herhjemme ikke blev vist megen vilje til overhovedet at gøre noget for at få bagmændene dømt i deres respektive hjemlande.

”Man kan vel også sige, at sådan noget som det her holder hjulene i gang og skaber omsætning. Det har jo været påpeget, at det var de samme læs, der kørte frem og tilbage,” siger assessoren med en vis sarkasme.

Om den økonomiske regning for unddragelserne til myndighederne så i sidste ende havner hos de danske skatteborgere, tør Bo Hjeds ikke udtale sig om.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078