Klager over politimester
Adm. direktør Frede Lund, Lundimex, ved ikke, om det skyldes ligegyldighed eller arrogance, men nu har han sendt en klage til Rigspolitichef Torsten Hesselbjerg, fordi politimester Michael Mørup Hansen, Gråsten, ikke har reageret på to skriftlige henvendelser.
Det eneste, politimesteren skal svare på, er såmænd, hvor han finder det hensigtsmæssigt, at Frede Lund og hans kolleger skifter fra tyske til danske prøveskilte uden at genere de øvrige trafikanter.
Problemet er jo, at med Schengen er det ikke længere muligt at få prøveskiltene ud på grænsen.
Frede Lund har desuden hele tiden fastholdt, at politiets håndtering af hans sag lader hånt om EU´s indre marked.
Her er der netop fri passage for både varer, tjenesteydelser, personer og kapital over Fællesskabets indre grænser.
Frede Lunds brev
"I anledning af min sag vil jeg herved gerne klage over politimesteren i Gråsten.
Jeg har to gange skriftligt henvendt mig til politimester Michael Mørup Hansen.
Første gang var 10. juni 2001. Anden gang var knapt to måneder senere, nemlig 2. august.
Jeg tog skriftlig kontakt til politimesteren, fordi dommeren opfordrede mig til det under behandlingen af min sag i Retten i Gråsten 7. juni.
Dommeren udsatte sagen, da hun fandt, at den har principiel karakter.
Da jeg i Retten forelagde vigtigheden af, at jeg fik at vide, hvordan jeg skal forholde mig, når jeg passerer grænsen med brugt transportmateriel på prøveskilte, opfordrede dommeren mig til at rette skriftlig henvendelse til politimesteren med ordene: ”At så fik jeg et skriftligt svar, og det er altid godt at have noget på skrift.”
Tilsyneladende finder politimesteren så ikke, at det er relevant at svare.
Mit problem: Jeg stod i Retten sammen med en af mine ansatte tiltalt for at køre i uregistrerede køretøjer. De var forsynet med tyske prøveskilte. Vi kørte over grænsen i Frøslev hjem på min adresse på Hermesvej, Padborg.
Det er første stop, hvor vi ikke generer medtrafikanterne.
Politiet fulgte os ind på pladsen og noterede os for forseelserne. Nu er det så, at jeg gerne vil vide, hvor vi skal skifte fra tyske til danske prøveskilte.
Skifter jeg til danske i Tyskland, får jeg også en bøde, fordi Danmark og Tyskland ikke gensidigt accepterer hinanden prøveskilte. Den detalje overså myndighederne at få på plads, inden Schengen trådte i kraft.
Schengen samarbejdet er netop problemet. Jeg har med de åbne grænser ikke længere mulighed for at få mine prøveskilte ud på grænsen.
Jeg må ikke skifte på motorvejsfrakørslen, og jeg vil være til gene for de øvrige trafikanter, hvis jeg stopper på den stærkt befærdede vej ind til Padborg, hvor der er meget tung trafik.
Problemet er ikke mit alene, da jeg har mange tilkendegivelser fra kolleger, der står med samme problem. De ser også frem til, at politimesteren svarer mig, så vi ved, hvordan vi skal forholde os.
Jeg mener desuden, at håndteringen af min sag kolliderer med EU´s vedtagelse af det indre marked, hvor der er fri bevægelighed for varer, personer, tjenesteydelser og kapital."
Med venlig hilsen
Adm. direktør Frede Lund
Lundimex
Sidste udvej
Frede Lund ser klagen som sidste udvej, og med den tager han opfordringen op, som Rigspolitichefens pressemand Søren Kragh i sidste uge gav Lastbil Magasinet.
Søren Kragh lod da forstå, at hvis direktøren klager til Rigspolitichefen, så vil juristerne se på sagen, og Michael Mørup Hansen vil få lejlighed til at udtale sig.
Ved samme lejlighed meddelte pressemanden, at Rigspolitichefen ikke vil diskutere sagen med bladet mere.
Tidligere har politimester Peter Carpentier, Rigspolitiet København, udtalt på vegne af Rigspolitichefen, at det er meningen, at lokale politimestre skal svare på borgernes henvendelser. Han nævnte dog ikke, hvor længe borgerne skal vente på svar.
Når Lastbil Magasinet ikke kan få svar på de stillede spørgsmål hos politiet, må vi gå den politiske vej til retsudvalgsmedlemmer, hvor der er interesse for sagen.
Det følger vi løbende op på.