23948sdkhjf

Stjæl og lease back

Sjællandsk vognmand stjal en anden vognmands trailer i januar 1999 og kørte rundt med den i knap to år. Da han blev afsløret, solgte forsikringsselskabet traileren til et finansieringsselskab, som leasede den til tyven.

”Jeg har snakket med ham og holdt sammen med ham i en grusgrav, mens han kørte rundt med min trailer, og han lignede ikke én med dårlig samvittighed. Det er lige til Klods Hans,” mener vognmand Ebbe Petersen, Næstved.

Det er også en grotesk historie, han kan fortælle, og den involverer en ikke særlig ærlig kollega i branchen, vognmand Jan Larsen, Nykøbing Sjælland.

Først stjal Jan Larsen Næstved-vognmandens næsten nye trailer på pladsen ved Lastas i Hedensted. Da politiet knap to år senere beslaglagde den, blev det alligevel Jan Larsen, som via leasingselskabet Finans Nord fik rettighederne til at bruge den. Det skete, fordi Finans Nord overbød de andre interesserede købere.

Selv om der så på papiret kom både ny ejer og bruger, fortsatte traileren en tid med at køre i Ebbe Petersens navn.

Traileren forsvandt

”Sidst på sommeren 1998 købte jeg en Tip Trailer hos Lastas i Hedensted. I begyndelsen af januar 1999 var den på værksted hos Lastas. Efter en uge ringede jeg en mandag og forhørte, om den snart var færdig. Værkstedet mente, at den var afhentet, men lovede at undersøge sagen. Torsdag ringede værkføreren og fortalte, at den var stjålet,” forklarer Ebbe Petersen.

Så blev sagen politianmeldt, og forsikringsselskabet udbetalte efter en måned 260.000 kroner til Ebbe Petersen.

”Det betød, at jeg tabte godt 20.000 kroner på nogle få måneder. Sidst på sommeren 2000 købte jeg en brugt trailer. Få dage senere blev den anden fundet, men i den mellemværende tid lejede jeg trailere forskellige steder,” siger Ebbe Petersen.

Grotesk sag

Vognmand Jan Larsen kørte hos Johs. Rasmussen, Svebølle - engang. Det fik en brat afslutning i august sidste år. Der skete nemlig underlige ting.

Johs. Rasmussen havde lige fået en af sine egne trailere renoveret, blandt andet med seks nye dæk. Under en tur til Sverige eksploderer et hjul, og chaufføren ringer hjem og beklager sig. Da traileren er landet hjemme på pladsen, er den forsynet med både røde og blå fælge, som bestemt ikke indgik i renoveringen.

”Så går vi i ledeboksen,” fortæller afdelingsleder Alex Olsen i det Johs. Rasmussen ejede selskab E. Steffensen, Viby Sj.

Via afdelingslederens tænkeboks fandt man en del ting hjemme i garagen hos Jan Larsen, som rettelig tilhørte Johs. Rasmussen.

”Vores advokat frarådede os at køre en sag mod Jan K. Larsen, fordi der ikke er noget af værdi i firmaet. Så det ville være spild af penge,” fortæller direktør Per Rasmussen.

To trailere – ens nummerplader

”Jeg bliver så konfronteret med, at der står en af Jan Larsens trailere i Holbæk. Den har samme nummer som den, der holder hjemme hos ham selv i Nykøbing Sjælland,” fortæller Alex Olsen.

Sagen bliver meldt til politiet, som afventer, at chaufføren skal spænde for, inden etaten beslaglægger traileren. Det viser sig nemlig, at det er Ebbe Petersens savnede trailer, som forsvandt fra Hedensted i januar 1999.

At vognmanden fra Nykøbing Sj. kunne slippe af sted med at køre rundt med den varme trailer har sin forklaring. Han fandt nemlig en måde at skaffe sig en ekstra nummerplade på.

”Han har bare meldt sin egen stjålet. Næsten samtidig med at Ebbe Petersen købte sin trailer hos Lastas, købte Jan Larsen nemlig også en, og de er ens. Så har han bare meldt nummerpladen stjålet,” forklarer Alex Olsen.

Lige frækt nok

Her ender det groteske ikke, for nu står Ebbe Petersens forsikringsselskab, Codan, med traileren, og derfra kom den via Finans Nord tilbage til manden, som oprindeligt fjernede den fra Lastas i Hedensted og kørte rundt med den, indtil politiet stoppede trafikken.

”Der var flere, som ville købe den, men jeg er ansat af Codan til at få flest mulige penge i kassen, så den blev solgt til højstbydende. Det var Finans Nord. Vi solgte den til dem for 260.000 kroner. Det var godt betalt. Det var det samme, som vi vurderede den til, da den forsvandt. Det er mit indtryk, at leasingselskaber overfinansierer,” fortæller taksator, Jørgen Østerbro, Codan.

Bestillingsarbejde

Han kan så ikke udtale sig om, hvorvidt Finans Nords køb var bestillingsarbejde fra Jan Larsen, der måske var så tilfreds med traileren, at han gerne ville beholde den, men på lovlig vis.

Alex Olsen synes ikke om handlemåden: ”Det er edderbukkeme under al kritik,” siger han.

Ebbe Nielsen fra Codan i Næstved er heller ikke særlig stolt ved situationen: ”Det her er en rigtig møgsag. Normalt sælger vi til højstbydende, men hvis det er tyven selv, der byder, siger vi, at vi vil ikke sælge til dig. Men det er en forfærdelig sag,” mener han.

Tror ikke sine egne øjne

En tid efter kommer vognmand Ebbe Petersen til at køre bag Jan Larsen, som har traileren spændt efter.

Ebbe Petersen tror ikke sine egne øjne, da han ser, at den stadig kører rundt med hans oprindelige nummerplade.

På motorkontoret får han at vide, at den står registreret med ham som både bruger og ejer, og at det er lovligt 14 dage efter ejerskiftet.

”Jeg ved ikke nøjagtigt, hvor lang tid der var gået. Måske 14 dage til tre uger. Men jeg forstår ikke, hvorfor traileren ikke er afmeldt samtidig med, at jeg får forsikringen udbetalt. Det her er helt hen i vejret,” mener Ebbe Petersen.

Da han senere tjekkede på motorkontoret, var det nye ejer/bruger forhold kodet ind i systemet med Finans Nords og Jan Larsens navne.

Kører for H.C. Svendsen

Selv om det er Finans Nord, der ejer traileren, synes Ebbe Petersen, at det er lige groft nok, at det er tyven, der i dag disponerer over hans gamle trailer.

Tidligere kørte Jan Larsen for H. C. Svendsen, Lyngby, DSV og SCT, Gilleleje. De to sidstnævnte smed hans telefonnummer ud, da de fik kendskab til Jan Larsens tyveri.

"Men han kører stadigvæk for H. C. Svendsen - også selv om firmaet er advaret. De andre ville ikke have mere med ham at gøre. Det kan lige så godt være deres materiel, han tager næste gang," mener Ebbe Petersen.

Vil ikke udtale sig

Jan Larsen var ikke særlig meddelsom, da Lastbil Magasinet klokken 21.30 i aftes spurgte ham, om det var bestillingsarbejde fra hans side, da Finans Nord ved trailerkøbet bød over, hvad de andre interesserede ville give.

”Jamen, det kan jeg ikke rigtig svare på, så længe der ikke er faldet dom. Det må du spørge Finans Nord om,” siger han.

Og det vil Lastbil Magasinet så gøre i dag.

Har betalt

Da traileren var i hus, krævede Ebbe Petersen erstatning af Jan Larsen, fordi han i lang tid måtte leje trailere forskellige steder.

”Jeg forlangte 70.000 kroner, men inden sagen kom for, indgik jeg forlig med Jan Larsen efter råd fra min advokat,” fortæller Ebbe Petersen.

Ved forliget blev det besluttet, at Jan Larsen skulle slippe 54.000 kroner.

”De kom på en check forleden,” oplyser Ebbe Petersen.

Et spørgsmål om etik

Jan Larsen har fem tilladelser og er i øvrigt medlem af Odsherreds Fragt- og Vognmandsforening og DTL.

Formanden for den lokale vognmandsforening, Torben Nielsen kender kun sagen fra avisskriverier og kender derfor ikke enkeltheder, så han vil ikke udtale sig om sanktioner på nuværende tidspunkt.

Ordførende direktør for DTL, Michael Svane er på rejse, så hans kommentar må vente. Måske bliver Jan Larsen næste punkt på den etiske dagsorden hos DTL.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063