23948sdkhjf

Pas på med projektører i Frankrig

Vestjysk vognmand fik bøde for at køre med tagbøjle med projektører, også selv om de ikke var tændt.

Vognmand Bent Højhus, Ringkøbing fik en ubehagelig overraskelse forleden, da han var på vej hjem fra Frankrig i sin fire måneder gamle Scania 144.

Ved et betalingssted på motorvejen nord for Paris blev han stoppet af politiet, som imidlertid hverken kunne finde ulovligheder på fartskriver eller bil. I stedet fik Bent Højhus besked om at fjerne tagbøjlen med fire projektører, og det skulle ske her og nu.

Belgisk hjælp i nøden

Betjenten ville også have fjernet to fabriksmonterede projektører, der sidder i Scaniaens solskærm. Men her kom en belgisk chauffør, der havde fået samme besked, Bent Højhus til hjælp. Belgieren ringede til Scania i Frankrig og fik en medarbejder herfra til at forklare betjenten, at bilen var synet med de pågældende projektører.

Derefter slap Bent Højhus og belgieren for at fjerne disse projektører. Men med hensyn til tagbøjlen var der ingen vej udenom.

»Betjenten tog kørekort, pas og alle papirer, og så kørte han sin vej. Jeg havde intet andet valg end at skrue bøjlen og projektørerne af, men det er ikke så ligetil, når man kun har sin almindelige værktøjskasse. Og det er heller ikke helt ufarligt at kravle rundt på taget af en lastbil,« siger Bent Højhus.

Bøde på 600 franc

Efter tre timer kom betjenten tilbage og gav danskeren sine papirer tilbage, sammen med en bøde på 600 franske franc.

»Jeg ved godt, at lygterne på taget ikke er populære i Frankrig. Derfor har vi også en kontakt i førerhuset, så vi kan slå taglyset fra, når vi kører ind i Frankrig. Og lygterne var ikke i funktion, da jeg blev stoppet,« understreger den vestjyske vognmand, der har to biler, som udelukkende kører på Frankrig. Han tilføjer, at taglygterne har en utrolig god effekt, ikke mindst i tåge og snevejr og på meget mørke veje.

»Når jeg vælger at fortælle om min oplevelse, er det for at advare andre vognmænd og chauffører, der kører i Frankrig. Kursen er tilsyneladende skærpet på det her punkt,« siger Bent Højhus.

Max. fire fjernlys

»Vi vil ikke gå ind og forlange tagbøjlen fjernet på stedet, men chaufføren vil få besked på at få tingene bragt i orden, hvis han kører med for mange fjernlys,« siger politiassistent Ole Gervind fra sekretariatet hos Rigspolitiets Færdselsafdeling København.

De danske regler siger, at der skal være to nærlys og mindst to fjernlys, men der må være fire fjernlys. Det betyder, at vognmanden fra Ringkøbing kan beholde tagbøjlen, hvis de fabriksmonterede projektører i solskærmen kan slås fra på en knap inde i førerhuset, så der kun er lys i de fire tagprojektører.

Bøde til begge

Stopper det danske politi en lastbil med mere end fire fjernlys, koster det en bøde på cirka 500 kroner – vel at mærke til både chauffør og vognmand.

»Chaufføren bliver skrevet for at anvende de ulovlige lygter, og vognmanden fordi de er på bilen. I meget grelle tilfælde kan vi indkalde bilen til syn for at sikre os, at tingene bliver ordnet,« forklarer politiassistenten.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067