23948sdkhjf

Ekstra kontakt kostede kørekortet

En 30-årig chauffør har fået frakendt kørekortet ubetinget i et halvt år for et uautoriseret indgreb i fartskriver og hastighedsbegrænser. Flere lignende sager er på vej.

»Thi kendes for ret: Tiltalte mister ubetinget kørekortet i et halvt år samt idømmes en bøde på 3600 kroner. Desuden konfiskeres de to kontakter og hastighedsbegrænseren.«

Sådan lød dommen, der faldt i Retten i Gråsten 13. september i år. Her stod en 30-årig chauffør tiltalt for at have monteret en ekstra knap i lastbilen.

3. marts i år blev chaufføren stoppet på Industrivej i Padborg af Aabenraa Politi. Betjentene fandt ved den lejlighed en ekstra knap, som kunne frakoble hastighedsbegrænser og fartskriver.

Under hele sagens forløb fastholdt chaufføren, at han havde foretaget det uautoriserede indgreb uden vognmandens viden. Chaufføren havde i marts været ansat i firmaet i cirka fire år.

Flere sager på vej

Færdselspolitiet i Randers har sendt to lignende sager videre i systemet.

Den ene er godt en måned gammel. Ved en kontrol på brovægten ved E 45 nær Ellidshøj blev en bil stoppet, hvor der blev konstateret fejl ved hastighedsbegrænseren. Lastbilen blev dengang eskorteret til undersøgelse i synshallen i Aalborg.

Det er nu op til politimesteren i Aalborg at afgøre, om lovteksten er god nok til en ubetinget frakendelse af kørekortet.

Gammel begrænser

Den anden sag er fra selve Randers og bliver højst sandsynligt behandlet ved Retten der i løbet af et par måneder.

»Det drejer sig om en gammel hastighedsbegrænser fra slutningen af 1980´erne. De ældre modeller er indrettet sådan, at hvis chaufføren pumper med gaspedalen ved det punkt, hvor begrænseren normalt ellers slår fra, så kan bilen lokkes til at køre stærkere end det tilladte,« forklarer politikommissær Ernst Mortensen, Færdselspolitiet Randers.

Han siger også, at det står i bestemmelserne, at hvis chaufføren prøver at omgås reglerne på den måde, så står han til en ubetinget frakendelse af kørekortet.

Tidligere dom

Der er desuden tidligere afsagt en dom på de præmisser. Ernst Mortensen kalder den ganske vist halvdårlig, men pumperiet med gaspedalen kostede trods alt chaufføren kørekortet i et halvt år.

Dommen fra Gråsten, og de to kommende sager fra Randers, er konsekvensen af stramningerne af Godskørselsloven fra 15. maj 1999.

Den ny lovtekst betyder, at uautoriserede indgreb i hastighedsbegrænseren, blandt andet i form af en ekstra kontakt, koster førerbeviset ubetinget.

Ved hastighedsovertrædelser, uden fifleri med begrænseren, på 40 procent eller derover, mister chaufføren kørekortet betinget og skal op til ny køreprøve.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064