23948sdkhjf

Vognmand anklagede politiet for fusk- er nu selv tiltalt

For 14 måneder siden beskyldte en vognmand fra Vorbasse færdselspolitiet for at have ændret en dato på en fartskive. I går stod såvel vognmanden som hans chauffør tiltalt ved en domsmandsret i Grindsted for at have forsøgt at få en færdselsbetjent sigtet ved hjælp af løgn og falske beviser.

Både vognmanden og chaufføren nægter sig skyldige, og chaufføren lider desuden af dårlig hukommelse.

Sagens forløb har strakt sig over 2 1/2 år, og det betyder, at den oprindelige køre-hviletidssag fra april 1998 er forældet, så de tiltalte får ingen bødestraf i den anledning. Til gengæld risikerer de en alvorlig hæfte- eller fængselsstraf.

Dommer Ulla From Pedersen og de to domsmænd var kommet på en svær opgave, da de skulle forsøge at få belyst den komplicerede sag ved retten i Grindsted. Det lykkedes da heller ikke at få afsluttet sagen ved gårsdagens 3 1/2 times lange retsmøde.

Sagen er udsat, og imens skal der indkaldes nye vidner, ligesom politiets tekniske afdeling i Kolding skal involveres i sagen.

Forhistorien

Sagens forhistorie er denne:

Skærtorsdag den 9. april 1998 blev chauffør Thomas Hermansen, Vorbasse stoppet på hovedvej 13 ved Møldrup af politiassistent Christian Møller Christensen fra Rigspolitiets Færdselspoliti.

Ifølge politiassistenten var der tale om en rutinekontrol, hvor han konstaterede, at køre-hviletidsbestemmelserne var overtrådt flere gange inden for den seneste uge, hvor bilen, som Thomas Hermansen kørte i, havde været en tur i Stockholm.

Passede ikke sammen

Vognmand Steen Jørgensen, Vorbasse fik tilsendt kopier af de skiver, som Chr. Møller Christensen havde beslaglagt. Politiassistenten havde, sædvanen tro, markeret skiverne med numre, så man kunne se, hvordan de tidsmæssigt passede sammen.

Da Steen Jørgensen så skiverne, bemærkede han, at kilometertallet på skive nr. 3 var 130 km mindre end på skive nr. 2. Desuden var datoen på skive nr. 3 med kuglepen ændret til den 7. april, vel at mærke med en anden skrift, end der ses på resten af skiven.

Vognmanden lagde også mærke til, at der var konfiskeret en skive fra torsdag den 2. april. »Og man skal kun aflevere skiver for indeværende uge og fredagen før weekenden. Så politiet havde ikke ret til at fjerne torsdagskiven,« sagde Steen Jørgensen i retten.

Da vognmanden modtog bødeforlægget for overtrædelserne, ringede han til politiet i Viborg og forklarede, hvad han havde bemærket omkring skiverne. Han sagde også, at hvis politiet smed sagen i skraldespanden, så ville han også glemme, at skiverne ikke passede.

»Derefter fik jeg at vide, at jeg ikke skulle foretage mig yderligere,« forklarede vogmanden.

Afhøring i Billund

Næste kapitel i sagen udspillede sig i Politivagten i Billund Lufthavn den 15. august 1998. Her var Steen Jørgensen og chauffør Thomas Hermansen hver for sig til afhøring i sagen om overtrædelse af køre-hviletiden.

Og det var i denne forbindelse, at de begge to, ifølge politirapporten, sagde, at datoen var rettet på den køreskive, som Chr. Møller Christensen havde markeret som nr. 3 - og at rettelsen skulle være foretaget af politiet for at få datoerne og rækkefølgen på skiverne til at passe med politiets opfattelse af kørselsforløbet.

Endnu to skiver

Desuden havde Steen Jørgensen to skiver med til afhøringen i Billund, som var udfyldt den 6. og 7. april 1998 af hhv. vognmanden selv og hans kone, Karen Jørgensen. Ifølge Steen Jørgensen passer disse køreskiver med kørselsrapporten for den pågældende Sveriges-tur.

»Og der kan jo ikke sidde to skiver i på én gang, og derfor må der være ændret i skive nr. 3. Den er sat i lørdag den 4. april og har siddet i til mandag morgen den 6. april, hvor Thomas satte en ny skive i, inden han startede på turen til Sverige,« forklarede vognmanden i retten.

Fastholder forklaring

Anklageren ville vide, om Steen Jørgensen fastholdt sin forklaring til politirapporten i Billund den 15. august, hvor han bl.a. skulle have sagt, at politiet havde rettet i køreskiven og desuden have spurgt »hvad dokumentfalsk kostede?«

»Jeg sagde, at nogen har ændret i skiverne, mens de har været i politiets varetægt. Men jeg har ingen forudsætning for at vide, om det er Chr. Møller Christensen, der har gjort det, så det erindrer jeg ikke at have sagt,« svarede Steen Jørgensen.

Kilometerstanden på skive nr. 2 fra den 6. april starter ved 282.177, mens den på skive nr. 3, der er ændret til den 7. april, står på 282.047.

»Om vi så bakkede hele vejen fra Vorbasse til Odense, kunne vi aldrig komme ned på dette kilometertal. Derfor kommer skive nr. 3 før skive nr. 2, og derfor kan skive nr. 3 ikke være fra den 7. april,« sagde Steen Jørgensen, der i retten fastholdt, at der er ændret i datoen på skive nr. 3.

Falske beviser?

Ifølge anklageskriftet skulle Steen Jørgensen og Thomas Hermansen have medbragt falske beviser ved afhøringen i Billund den 15. august 1998 i form af de to ovennævnte køreskiver, der er udfyldt af hhv. Steen og Karen Jørgensen. Men Steen Jørgensen fastholdt i retten, at skiverne stammer fra den pågældende Sveriges-tur.

»Når skiverne ikke var til stede i bilen, skyldes det, at skiverne følger chaufføren, og ikke bilen,« forklarede Steen Jørgensen.

Læs også de øvrige artikler om sagen: »Chauffør husker intet«, »Færdselsbetjent: Jeg har ikke rettet i skiverne« og »Politiets teknikere skal undersøge skiven«.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063