10. april 2018 - 01:48

App linkNu på Google Play

Advokat: Sådan noget foregår i en bananrepublik

10. april 2018 - 01:48

Når det kommer til den langtrukne behandlingstid af den fængslede danske chauffør Søren Bruhns appelsag og den kortvarige behandling hans sag fik ved retten i Athen tilbage i 2014, er der ingen tvivl, hvis man spørger Jacob Forman, der er advokat med speciale i strafferet inden for transportsager.

 

»Der er tale om et alvorligt brud på Den Europæiske Menneskerettigheds Konvention. Mit synspunkt er, at rettergangen må anses som nærmest ikke-eksisterende, hvis den har taget i omegnen af de 20 minutter, som den dømte chauffør fortæller. Sådan noget hører man om foregår i en bananrepublik, men at det sker i Grækenland, der har skrevet under på at overholde konventionen, er helt utilstedeligt«, siger Jacob Forman.

 

Enhver har ret til retfærdig rettergang

 

I Den Europæiske Menneskerettigheds Konvention (EMRK) artikel 6 står der, at enhver har ret til retfærdig rettergang inden en rimelig tid. Og det er denne del af konventionen, Jacob Forman mener, der sker brud på, når Søren Bruhns appelsag nu har ligget stille i fem år. Desuden undrer det i den grad advokaten, at Søren Bruhns sag fik så kort tid ved første retsinstans, hvor den danske chauffør fik dommen på livsvarigt fængsel.

 

»En sådan sag ville jo kræve to til tre dage at behandle ved en domstol i Danmark med bevisførelse, dokumentation, dokumentation ved eventuel overvågning og aflytning, vidneafhøringer, afhøring af tiltalte og procedurer. Det forekommer fuldstændigt latterligt at afgøre en sag med så tunge anklager og med risiko for så alvorlig en straf, på så kort tid. At hans ankesag endnu ikke er behandlet efter fem år, finder jeg meget bekymrende. EMRK er jo lavet for netop at undgå den form for overgreb på borgernes rettigheder«, siger Jacob Forman. Han har set nærmere på, hvad artikel 6 i EMRK har affødt af praktik på området. I en konkret sag, har menneskerettighedsdomstolen udtalt, ”at en sagsbehandlingstid på 1 år for hver instans kan være en grov tommelfingerregel i sager om retten til en rettergang inden en rimelig frist”.

Alle alarmklokker burde bimle

Desuden udtaler domstolen, at selvom den samlede sagsbehandlingstid ikke forekommer uforholdsmæssig, kan der blive statueret krænkelse, hvis der foreligger ”døde perioder”. En sagsbehandlingstid kan være så lang, at der mere eller mindre statueres krænkelse, og hvor det næsten er unødvendigt at lægge vægt på, at der er perioder, hvor sagen har ligget stille. Det vil navnlig være tilfældet i straffesager.

 

»Det her gælder for Grækenland lige så vel, som det gælder for alle andre lande i Europa. Jeg undrer mig meget over, hvorfor de danske myndigheder ikke har grebet fat i den her sag. De har jo et fantastisk afsæt i Den Europæiske Menneskerettigheds Konvention, og de har en dansk statsborger, der er smidt i fængsel som følge af en noget tvivlsom rettergang og sidder på 5. år uden at få behandlet sin appelsag. Det skulle da få alle røde alarmklokker til at bimle hos samtlige ministre og myndigheder«, siger Jacob Forman.

Den Europæiske Menneskerettigheds Konvention - Artikel 6.

 

Ret til retfærdig rettergang 

 

Enhver skal, når der skal træffes afgørelse enten i en strid om hans borgerlige rettigheder og forpligtelser eller angående en mod ham rettet anklage for en forbrydelse, være berettiget til en retfærdig og offentlig rettergang inden en rimelig tid for en ved lov oprettet uafhængig og upartisk domstol.

 

Læst i alt:

1194 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger