18. december 2020 - 12:52

App linkNu på Google Play

Ambitioner om begrænset brug af strafnedsættelse ryster advokat

Ambitioner om begrænset brug af strafnedsættelse ryster advokat

18. december 2020 - 12:52

Jakob Bargmann

Forsvarsadvokat og ekspert i strafferetlige færdselssager Jacob Forman spærrer øjnene op og retter nu en skarp kritik mod den del af det nyligt indgåede politiforlig, der handler om ”at begrænse brugen af strafnedsættelse grundet lang sagsbehandlingstid mest muligt inden for rammerne af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention”.

Jacob Forman har adskillige gange været forsvarer for lastbilchauffører på sager, der er trukket ud i årevis, og han har flere gange henvist til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og talt for strafnedsættelse, fordi chauffører ifølge Jacob Forman allerede er blevet "straffet" ved at vente så længe at få deres strafferetlige færdselssager afgjort.
Disse lange sagsbehandlingstider i retssystemet gør sig særligt gældende i køre- og hviletidssager, fortæller Jacob Forman.

- Jamen man skal læse meget, før øjnene falder ud, og havde jeg haft hår på hovedet, havde de rejst sig nu. Nu vil ”Regel-Danmark” simpelthen til at fjerne kompensationen, som hviler på indholdet af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 6, siger Jacob Forman.


I artikel 6 står blandt andet, at man er berettiget til en retfærdig og offentlig rettergang inden en rimelig tid for en ved lov oprettet uafhængig og upartisk domstol.

 

- Reglerne i artikel 6 hviler på, at tiltalte skal kunne forsvare sig over for anklagemyndigheden. Og man vil altså nu nedsætte kompensationen over for den tiltalte ved en lang sagsbehandlingstid. Mange strafnedsættelser er netop opnået inden for rammerne af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Men det her vil altså sige, at man ikke engang vil kompensere for, at den lange sagsbehandlingstid består, og det vil jeg meget gerne have ”Regel-Danmark” til at forholde sig til, siger Jacob Forman.


I politiforliget, der er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige, og som blev præsenteret sent tirsdag aften, lyder det også, at det er aftaleparternes ambition, at der skal ske en reduktion sagsbehandlingstiderne i straffesager i både politiet og anklagemyndigheden.

Men Jacob Forman påpeger, at det med partiernes udmelding i aftalepapiret jo netop er i de sager, hvor der allerede har været en lang sagsbehandlingstid, at man altså ikke mener, at det bør føre til strafnedsættelse.

- Det her er hjerteblod for mig, og jeg kan altså blot konstatere, at det her vil være endnu et eksempel på, at en særdeles ringe behandling af chauffører og vognmænd kan fortsætte, siger Jacob Forman.

Læst i alt:

1312 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger