Brændstof

16. marts 2018 - 02:30

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Helt sort at overse grøn gas

16. marts 2018 - 02:30

Danmark har investeret 55 mia. kr. i et vidtforgrenet gasnet. Den investering kan blive en hjørnesten i fremtidens grønne energisystem, melder interessefællesskabet Grøn Gas Danmark.

Fællesskabet består af Danmarks gasdistributionsselskaber, der nu giver fire konkrete anbefalinger til, hvordan gassystemet løser en række afgørende udfordringer i de kommende års grønne omstilling.

 

- Det er helt sort at overse potentialet i den grønne gas. Vi er simpelthen midt i et paradigmeskifte i gassektoren - ikke kun i Danmark men i store dele af Europa, hvor der er gang i en omfattende grøn omstilling af gasnettet. Det giver helt nye muligheder for at anvende samfundsinvesteringen på 55 mia. kr. i gasnettet til at styrke den grønne omstilling. Det har vi som gasdistributionsselskaber en forpligtelse til at gøre omverdenen opmærksom på, siger Carsten Jensen, administrerende direktør i Dansk Gas Distribution, på vegne af interessefællesskabet Grøn Gas Danmark.

 

Anbefalinger

Gasselskaberne fremlægger nu fire overordnede anbefalinger:

 

Vedtag en national ambition, der erstatter naturgas med grøn gas. Skab job og eksporteventyr gennem forskning og produktion af grøn gas. Brug den grønne gas til at reducere transportens emissioner. Styrk helhedstænkningen og samfundsøkonomien i opvarmningen.

 

Grøn Gas Danmark fremlægger en analyse, der viser, at det er realistisk, at 100 pct. af gassen i gasnettet kan være grøn i 2035.

 

Styreredskab

- En officiel dansk ambition for andelen af grøn gas i nettet vil fungere som et styreredskab, som samfundet løbende kan holde udviklingen op imod. Ambitionen vil give retning, den vil blive opfattet som visionær, og samtidig vil den gøre den grønne omstilling af gassystemet målbar, påpeger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN Naturgas.

 

Satsningen på grøn gas har også et stort potentiale til at skabe job og et nyt eksporteventyr, da Danmark har en unik styrkeposition på dette felt på verdensplan.

Eksport og 20.000 job

- En netop offentliggjort analyse fra Damvad viser, at der er et eksportpotentiale på 16 mia. kr. og op mod 20.000 danske arbejdspladser alene i biogassektoren. Det kræver dog, at vi har et stærkt hjemmemarked, hvor vi viser, at det i praksis er muligt at gøre gassen i gasnettet grøn. Vi opfordrer derfor til, at man ser på det fulde potentiale i gasnettet, når rammerne for fremtidens energi udformes, siger Ole Hvelplund, administrerende direktør i NGF Nature Energy.

Om Grøn Gas Danmark

Interessefællesskab, bestående af de danske selskaber for gasdistribution, der oplyser om den afgørende rolle, gasnettet spiller i den grønne omstilling af Danmarks energisystem.

Læst i alt:

24 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger