Brændstof

22. december 2020 - 10:57

App linkNu på Google Play

Millionstøtte til etablering af brint-stationer i Danmark

Millionstøtte til etablering af brint-stationer i Danmark

Brint-lastbiler bliver i fremtiden måske et mere almindeligt syn på danske veje.

22. december 2020 - 10:57

Den Europæiske Investeringsbank (EIB) har underskrevet en låneaftale på 20,7 mio. EUR med den danske brintinnovationsvirksomhed Everfuel med sigte på opskalering og kommercialisering af produktion af brint som alternativt brændsel til offentlig transport og tunge brændselscelle-køretøjer.

 

Finansieringen støttes under Future Mobility-initiativet med finansiering fra Europa-Kommissionens Connecting Europe-facilitet (CEF) og NER300-program.

 

Everfuel vil bruge brint afledt fra eksisterende kemiske anlæg som brændsel til offentlig transport i Danmark og har planer om at bygge sin egen elektrolyse i Fredericia i løbet af de næste to år.

 

Som led i planen vil Everfuel etablere distribution såvel som optankningsinfrastruktur i Danmark for at levere brint i gasform som brændsel til busser i den offentlige transport og lastbiler.

Det er det første skridt i værdikæden for brint, og det forventes, at brint som brændsel vil blive billigere efterhånden, så det bliver mere økonomisk attraktivt for operatører at skifte fra fossilt til grønt brændsel.

 

- Partnerskaber med stærke EU-institutioner spiller en afgørende rolle for at gøre grøn brint til CO2-neutral mobilitet kommercielt tilgængelig og dermed drive elektrificeringen af den europæiske transportsektor og skabe en bæredygtig fremtid. Derfor er vi meget glade for først at have fået tilskud fra CEF via H2BusEurope og nu finansiering fra EIB, så vi kan etablere produktion, distribution og tankstationer for brint til busser og andre tunge køretøjer i Danmark, siger Anders Bertelsen, CFO hos Everfuel.

Baggrundsinformation:

Den Europæiske Investeringsbank (EIB), som ejes af medlemsstaterne, varetager Den Europæiske Unions langfristede långivning. Den stiller langfristet finansiering til rådighed til sunde investeringer for at bidrage til EU's politiske mål. I 2019 ydede Banken over 850 mio. EUR i lån til danske projekter i forskellige sektorer, herunder servicesektoren, innovativ industri og små og mellemstore virksomheder.

 

NER300-programmet har til formål at medfinansiere demonstrationsprojekter for miljøsikre teknologier inden for CO2-opsamling og -lagring (CCS) og innovativ vedvarende energi (VE) i kommerciel målestok.

 

Future Mobility: et fælles initiativ fra Kommissionen og EIB, der er oprettet under CEF-gældsinstrumentet, og som har til formål at støtte den europæiske dagsorden for dekarbonisering, navnlig renere, sikrere og mere intelligente transportløsninger. Future Mobility-faciliteten kan delvis finansieres af EU's NER300-program.

Everfuel gør grøn brint til CO2-neutral mobilitet kommercielt tilgængelig over hele Europa og tilbyder pakkeløsninger, som omfatter både brintforsynings- og optankningsløsninger. Everfuel ejer og driver en infrastruktur for grøn brint og indgår partnerskaber med OEM'er om at tilslutte hele værdikæden for brint og levere brintbrændsel til virksomhedskunder under langtidskontrakter. Grøn brint er et 100 % rent brændsel, der er fremstillet af vedvarende energi, og som er afgørende for elektrificeringen af transportsektoren i Europa og en bæredygtig fremtid. Everfuels hovedkontor ligger i Herning, og virksomheden har aktiviteter i Norge, Danmark, Sverige, Nederlandene, Tyskland og Belgien samt planer om yderligere vækst til hele Europa.

Læst i alt:

1391 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger