4. august 2021 - 01:43

App linkNu på Google Play

Broklap lukkede i frit fald: Årsag er nu klarlagt

Broklap lukkede i frit fald: Årsag er nu klarlagt

4. august 2021 - 01:43

Lørdag eftermiddag blev en sejlbåd rutinemæssigt lukket igennem Vilsundbroen. Da broklappen herefter skulle lukkes, skete det ikke på den sædvanlige, rolige måde. Brovagten oplevede, at klappen lukkede i frit fald, og han nåede ikke at gribe ind, før den faldt i med et stort brag.

 

I løbet af mindre end en halv time var broklappen dog lagt på plads igen, så vejtrafikken kunne fortsætte. Senere lørdag blev de normale åbninger for søtrafikken genoptaget, og broen fungerede normalt igen.

 

Efter hændelsen har Vejdirektoratets rådgiver sammen med den entreprenør, der har installeret styresystemet på broen, undersøgt forløbet:

 

Det viser sig, at broklappen lukkede i uden den sædvanlige styring, som sker ved hjælp af en motor. De første sekunder ser dette ikke faretruende ud, men snart får broklappen fart på og stopper først, når den rammer broen.

Styring af broklapperne på Vilsundbroen foregår ved en automatiseret proces, men der kan være behov for, at brovagten griber ind i denne proces, for eksempel når en ambulance under udrykning er på vej. Ved behov for at gribe ind kan brovagten bruge en knap til at gennemføre et såkaldt ’forceret stop’. Det medfører, at klappen standses blidt og roligt og uden at skade broen.

 

Efter hændelsen er systemet dog ændret, så en situation som denne ikke vil kunne opstå igen. Hvis den sædvanlige styring svigter, vil funktionen ’Forceret stop’ nu automatisk udløses og standse bevægelsen af klappen på en kontrolleret måde, så brovagten ikke behøver at gribe ind.

 

- Det er vigtigt at slå fast, at der ikke på noget tidspunkt i forløbet har været fare for brovagten, trafikanter eller sejlere, lyder det i en meddelelse fra Vejdirektoratet.

Fremtidig fjernbetjening
Denne hændelse har intet at gøre med den kommende fjernbetjening af Vilsundbroen. Tværtimod vurderer Vejdirektoratet, at situationen muligvis ville kunne have været afhjulpet hurtigere i en fjernbetjeningscentral, hvor flere brovagter er på arbejde samtidig og kan støtte hinanden.

Læst i alt:

1111 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger