8. januar 2021 - 11:30

App linkNu på Google Play

Chauffør måtte betale stor bøde

8. januar 2021 - 11:30

Tungvognscenter Øst standsede 7. januar en 49-årig rumænsk lastbilschauffør, der måtte betale 24.000 kroner i bøde for manipulation med tachograf.
 

Der skulle ikke gå mange dage af 2021, før betjente fra Tungvognscenter Øst opdagede et forsøg på at snyde med køre-hviletiderne.

 

Natten til den 7. januar standsede betjentene nemlig en rumænsk indregistreret lastbil med en 49-årig rumænsk fører, og her fandt politiet en tachograf, der ikke virkede helt efter hensigten, fortæller politikommissær Henrik Fobian, der er leder af Tungvognscenteret i Midt- og Vestsjællands Politi.

 

- Ved kontrollen kunne betjenten konstatere, at der var foretaget indgreb på tachografen, og at den kunne sættes ud af drift med en ombygget bilnøgle, der fungerede som fjernbetjening, forklarer Henrik Fobian.

Snedigt forsøg


Betjenten spottede lastbilen på motorvejen om natten, og herefter fulgte han efter den i nogen tid frem til Cementvej i Solrød, hvor den blev bragt til standsning for en rutinemæssig kontrol. Ved kontrollen af tachografen bemærkede betjenten, at data og chaufførens førerkort havde uregelmæssigheder.

 

- Idet betjenten havde fulgt efter lastbilen i nogen tid, passede de optegnede data ikke med køretiden. Chaufføren havde altså manipuleret med tachografen under den køretur, hvor betjenten fulgte efter, og derfor blev betjenten opmærksom på manipulationen. Chaufføren kunne sætte takografen ud af drift med fjernbetjeningen, hver gang han var ved at løbe tør for køretid, siger politikommissær Henrik Fobian.

 

Manipulationen skulle medvirke til, at chaufføren kunne køre med kortere hvil eller i længere sammenhængende stræk, end loven tilskriver. Det er særdeles farligt, siger lederen af Tungvognscenter Øst.

- Vi ser med jævne mellemrum forskellige forsøg på at snyde med køre-hviletiden. Det er bare utrolig farligt at have chauffører bag rattet i tunge køretøjer, som ikke har fået hvil og pauser, og som derfor kan være uopmærksomme under kørslen eller måske ligefrem kan falde i søvn bag rattet, siger Henrik Fobian.

 

Bøde og lovliggørelse af udstyr


Chaufføren og virksomheden blev således præsenteret for en bøde på 72.000 kroner, hvoraf chaufføren skulle betale en tredjedel af beløbet.

Bøden blev betalt, men lastbilens udstyr afventer stadig lovliggørelse, hvilket formentlig vil løbe op i yderligere 15.000-20.000 kroner, før lastbilen får lov at fortsætte.

FAKTA:

Det tekniske:


Lastbilens tachograf var påsat en afbryder, som modtog signal fra en ombygget bilnøgle, der fungerede som fjernbetjening.


Fjernbetjeningen og afbryderen fungerede således, at hastighedssignalet fra gearkassen og det sekundære hastighedssignal fra motorstyringen blev afbrudt.


I instrumentbrættet kunne betjentene se en fejlmelding om defekt takograf, når der blev trykket på fjernbetjeningen.


De manipulerede dele blev fjernet, og en lovliggørelse af lastbilen vil løbe op i 15.000-20.000 kroner.

Læst i alt:

4925 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger
Ret cookie-samtykke