DAF

26. februar 2021 - 12:32

App linkNu på Google Play

Stark får første fuld-elektriske DAF CF-lastbil i Danmark

Stark får første fuld-elektriske DAF CF-lastbil i Danmark

26. februar 2021 - 12:32

Danmarks største byggecenterkæde, Stark, sender efter sommerferien - som den første danske kunde - en fuld-elektrisk DAF-lastbil på gaden herhjemme. Det sker i form af en 3-akslet DAF CF Electric opbygget med kran og fast lad, der skal distribuere byggematerialer i Storkøbenhavn. Lastbilen har en rækkevidde på mere end 200 km på en fuld opladning, hvilket gør den ideel til tung distribution i byområder.

 

Den hollandske lastbilproducent DAF har i flere år arbejdet med udvikling af fuld-elektriske drivliner til lastbiler. Den nye DAF CF Electric til Stark er faktisk allerede 2. generation af DAF’s elektriske lastbiler, der har fordoblet rækkevidde samt 700 kg lavere egenvægt i forhold til 1. generation, der blev introduceret i 2018. Det er sket gennem samarbejde med den ligeledes hollandske specialist i elektriske drivliner, VDL, samt den nyeste batteriteknologi på markedet.

- Hos Stark har vi en strategi om at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Det gælder også transporten af byggematerialerne, fortæller logistikchef Brian Patzlaff. Han er ansvarlig for indkøb og drift af STARK’s flåde på mere end 200 lastbiler.

 

Den nye DAF CF Electric skal opbygges med 20 t/m Palfinger-kran samt fast lad af samme type som de fleste af Stark’s øvrige lastbiler. Opbygningen udføres af Bilstrup Karosseri og Ravnstrup Vognsmedie A/S i Stoholm, der har leveret mere end 100 tilsvarende opbygninger til STARK. Banke ApS i Sønderborg skal levere den særlige kraftudtags-løsning, der skal drive den hydrauliske kran med strøm fra lastbilens batteripakke. Kraftudtagsløsningen består af en hydraulikpumpe inkl. elektronisk styreenhed, interface til lastbilens el-system samt omformer af strømmen fra jævn- til vekselstrøm. Hele pakken fylder ca. det samme som en flyttekasse og kan nemt placeres på chassisrammen under ladet.

 

Den 3-akslede DAF har typebetegnelsen FAN, dvs. med hydraulisk styrbar bogieaksel, så den opnår ekstra god manøvreevne på f.eks. snævre byggepladser i Storkøbenhavn. Den får en tilladt totalvægt på 28 tons, hvilket giver en forventet lasteevne på ca. 13 tons.

Faktaboks

DAF CF Electric 6x2 FAN

Elektrisk motor:                             210 kW (285 hk), drejningsmoment: 2.000 Nm

Batterikapacitet:                           350 kWh (315 kWh effektiv kapacitet), type Li-Ion

                                                        Batteripakken er air-conditioneret til en konstant temperatur på 25-45° C

Chassisvægt:                                 10,4 tons, komplet opbygget med kran og fast lad: ca. 15 tons

Rækkevidde på fuld opladning: op til 220 km

Ladetid ved 250 kW:                   ca. 75 minutter

 

Brugen af elektriske lastbiler kræver en specifik tilgang fra kundens kørselsbehov. Derfor tilbyder DAF sine kunder support gennem avancerede rutesimuleringsmodeller, der hjælper med at fastlægge den mest effektive specifikation på køretøjet, herunder nyttige råd omkring smart og effektiv ladeinfrastruktur i samarbejde med VDL.

 

Læst i alt:

3661 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger