15. juni 2020 - 09:42

App linkNu på Google Play

Danske særtransporter kan være i fare

Danske særtransporter kan være i fare

15. juni 2020 - 09:42

Store dele af særtransport-erhvervet kan være i fare, hvis EU's regler om helbilsgodkendelse helt tager over. Det mener specialforeningen Kran Blok Erfa under DTL.

 

»Hvis ikke erhvervet kan være sikker på, at visse danske undtagelser fortsætter med at være gældende, kan det true store dele af erhvervet, og vi risikerer at visse dele af særtransporterhvervet måske lægges over på udenlandske transportører, hvis undtagelser for håndbremse-beregningen falder væk,« siger formand for DTL Kran Blok Erfas styregruppe, Jan Kjelgaard.

Farvel til danske særtransportører

En blokvognstrækkers tilladte vogntogsvægt skal i dag beregnes med en parkeringsbremsefaktor på 12 procent i forhold til vægten, hvor der er en undtagelse for blokvognstrækker, som siger, at den største beregningsfaktor er på 56 tons. Hvis undtagelsen falder væk, vil den tilladte vogntogsvægt måske komme helt ned på fx 140 ton, mens det i dag ikke er unormalt med en tilladt vogntogsvægt på flere

hundrede ton.

 

Reglen har i øvrigt ingen praktisk, sikkerhedsmæssig betydning, idet lastvognsproducenterne leverer blokvognstrækkerne, så alle hjul på blokvognen automatisk bremses, når blokvognstrækkerens håndbremse bliver aktiveret.

 

Samtidig har andre lande særregler på området, og det vil ifølge Kran Blok Erfa måske betyde, at udenlandske blokvognstrækkere i stedet vil kunne udføre tunge transportopgaver med identiske køretøjer, blot med andre værdier i blokvognsattesten. Det vil kunne betyde et farvel til danske særtransportører.

Det og en række andre usikkerheder i forhold til særtransport samt usikkerhed om bogieliften på 6x2-lastvogne i fremtiden begrænses til maks. 15 procent vægtoverførsel har affødt, at DTL har formuleret en række spørgsmål, som Venstres folketingspolitiker Kristian Pihl Lorenzen stiller til transportminister Benny Engelbrecht.

Læst i alt:

6124 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger