Debat

17. december 2019 - 16:02

App linkNu på Google Play

- Batterier det rigtige indtil den dag, vi......

- Batterier det rigtige indtil den dag, vi......

17. december 2019 - 16:02

Kommentar til dette debatindlæg:

 

- For at tage det sidste først: Ja. Batterier er den rigtige retning indtil den dag, vi har mindst tre gange så meget vedvarende energi som vi har brug for til at drive hele samfundet.

Dernæst: Hvis man skriver "Men aldrig et ord om dette" har man vist desværre også sagt at man slet ikke har fulgt med. Stort set samtlige elbil-kritiske indlæg i diverse medier den sidste lange tid har lige netop handlet om, hvor længe man skal køre for CO2-udledningen ved batteriproduktionen er "tjent ind" igen. Konklusionerne afhænger sjovt nok rigtig meget af, hvem der drager dem, og der er ganske rigtigt mange kilder.

Et træk går nogenlunde tydeligt igen: Jo ældre tal der anvendes, desto værre ser det ud, for batteriproduktionen er i rasende udvikling. Nye "undersøgelser" baserer sig rigtig tit på ældre tal, fordi mange af dem vælger at læse i eksisterende litteratur i stedet for at undersøge selv. Et godt eksempel er den nylige bølge af artikler der påstår at elbiler skal køre 219.000 kilometer for at være grønnere end dieselbiler. Grundlaget for tallet er frit tilgængeligt, og man kan ved at læse det konstatere at de baserer sig på metaanalyser, der har gennemgået ældre analyser, og.... således at nogle at de sorte tal stammer helt tilbage fra 2005. Man kan også more sig over at analysens forfattere selv skriver at de godt ved, der findes nyere undersøgelser der peger på at udledningen måske er under en tiendedel (!) ved masseproduktion, men de har nu alligevel valgt at bruge de sorteste tal der kunne opdrives.

Andre finurligheder er at de i deres beregninger har placeret batteriproduktionen i Asien, mens verdens største batterifabrik ligger i USA, der selv i de gamle analyser kun udleder halvt så meget CO2. Med andre ord er tallet i stedet for 219.000 nok nærmere mellem 20.000 og 50.000 kilometer før elbilen har overhalet både diesel, benzin og for den sags skyld brint, der bruger tre gange så meget el på at fremstille og anvende brint til fremdrift, som en elbil.

 

Allan Høiberg
Stubdrupvej 18
6000 Kolding

Læst i alt:

1260 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger