Debat

19. november 2018 - 01:45

App linkNu på Google Play

OK-krav er del af den danske model

19. november 2018 - 01:45

Adm. direktør Jacob Holbraad, Dansk Arbejdsgiverforening, svarer i dette debatindlæg påkritikken fra Christian Jensen:

 

Formanden for FDL har i flere omgange efterlyst svar fra DA i en verserende sag, hvor 3F over for en vognmandsvirksomhed har rejst krav om overenskomst.

For DA er sagen enkel: Det er i alle tilfælde Arbejdsretten, der afgør, om et krav om overenskomst er lovligt.

 

Den danske aftalemodel bygger på overenskomster og på den konfliktret, som både lønmodtagere og arbejdsgivere har, når parterne ikke kan nå til enighed om overenskomsterne ved forhandlingsbordet.

 

DA har siden sin grundlæggelse været forkæmper for fri konkurrence, foreningsfrihed og for den danske aftalemodel. Det er frivilligt, om man som virksomhed ønsker at være med i en arbejdsgiverorganisation. Lige som det er frivilligt, om man ønsker at indgå overenskomst. Hvis man som virksomhed ikke har overenskomst, må man til gengæld løbe risikoen for at blive udsat for en arbejdskonflikt til støtte for et krav om overenskomst. Det er en del af den danske aftalemodel. Hvis vi ikke havde konfliktretten som en integreret del af vores aftalemodel, så ville vi med sikkerhed have lovgivning om løn- og ansættelsesvilkår i stedet. Og lovgivningen ville med garanti ikke være valgfri.

Når formanden for FDL påstår, at DA ikke støtter foreningsfriheden, fordi vi har en interesse i at binde virksomheder til medlemskab, er det lodret forkert. For det første kan man som virksomhed sagtens tegne overenskomst uden at være medlem af en arbejdsgiverforening. For det andet kan man som virksomhed også tegne overenskomst med 3F og samtidig være medlem af lige præcis den arbejdsgiverforening, man som virksomhed har lyst til. Enten inde for DA-fællesskabet eller uden for. Det hele er valgfrit.

 

Man kan som virksomhed til gengæld ikke indgå en hvilken som helst overenskomst og på den måde beskytte sig selv mod et overenskomstkrav fra et andet forbund. Det siger næsten sig selv. Men man kan gøre indsigelse mod et overenskomstkrav og få prøvet sagen ved Arbejdsretten. Hvorvidt 3F i den konkrete sag har en tilstrækkelig, faglig interesse i at opnå overenskomst, er det ikke DA, men derimod Arbejdsretten, der skal vurdere. Og den vurdering vil Arbejdsretten bl.a. foretage ud fra, om den pågældende fagforening har en betydelig del af medlemmer, der arbejder inden for samme arbejdsområde, og om de vilkår, der findes på virksomheden, er ringere end hovedoverenskomstens vilkår.

Jacob Holbraad

Adm. direktør

Dansk Arbejdsgiverforening

Læst i alt:

1273 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger