21. november 2022 - 01:44

App linkNu på Google Play

Debat ved Biogas Danmark Konferencen 2022: Er CO2-afgift en løsning i landbruget?

Debat ved Biogas Danmark Konferencen 2022: Er CO2-afgift en løsning i landbruget?

En tankbil henter gylle hos landmand for at køre det til afmetanisering på et biogasanlæg. De danske biogasanlæg fjerner i år en metanudledning fra gylle svarende til 300.000 tons CO2.

21. november 2022 - 01:44

De danske biogasanlæg fjerner i år metanudledning fra cirka en tredjedel af den danske husdyrgødning, og dermed er biogas allerede nu en konkret løsning, der bidrager med en årlig drivhusgasreduktion på 300.000 tons CO2-ækvivalenter i landbruget.

 

Men der er potentiale til meget mere, og derfor sætter Biogas Danmark fokus på biogassens betydning for landbruget ved Biogas Danmark Konferencen 7. december i Vingsted Centret.

 

– Der er ingen tvivl om, at biogas er en central klimaløsning for landbruget, og derfor er det naturligvis også vigtigt at få den på banen i forbindelse med debatten om en CO2-afgift. Men det er en vanskelig debat med en række komplekse problemstillinger, og derfor har vi inviteret en række af landets største eksperter til at hjælpe vores konferencedeltagere med at få en dybere indsigt på området, forklarer Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark.

Ved konferencen orienterer bioøkonomichef Lars Villadsgaard Toft fra SEGES om, hvordan klimagevinster fra afgasning af husdyrgødning kan fordeles mellem landbruget, fødevarerne og transportsektoren. Derefter gennemgår repræsentanter fra Arla deres nye klima-pristillægsmodel, som giver ekstra betaling til mælkeproducenterne, hvis malkekøernes gylle bliver afgasset i et biogasanlæg.

 

Endelig er der debat under overskriften ”CO2-afgift – er det en løsning i landbruget?” med nogle af de højst profilerede eksperter og debattører – seniorøkonom Torsten Hasforth, CONCITO, professor Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet, og adm. direktør Ejnar Schultz, SEGES Innovation.

 

– Vores håb er, at dette stærke opbud af eksperter vil bidrage til at kvalificere debatten om en CO2-afgift i landbruget, så både landbruget og vores politikere kan blive godt rustet til at finde stærke klimaløsninger i de kommende år, fastslår Henrik Høegh.

Udover det markante fokus på biogas og landbrug, byder konferencen på en lang række indlæg om den aktuelle udvikling på energimarkederne, og hvordan biogasproducenterne kan agere under svært forudsigelige vilkår, men også om nye markedsmuligheder som afsætning af CO2 til CO2-lagring og produktion af Power-to-X brændstoffer.

 

 

Program og tilmelding til Biogas Danmark Konferencen 2022. Tryk her. 

 

Fakta:

CO2-reduktioner i landbruget med biogas:

De danske biogasanlæg forventes i år at afgasse cirka en tredjedel af den danske husdyrgødning. Dette reducerer udledningen af metan fra gylle med cirka 300.000 tons CO2-ækvivalenter. Metanen fra gyllen bidrager desuden til at fortrænge fossile brændstoffer, hvilket giver en ekstra CO2-reduktion på 370.000 tons.

 

Hvis der politisk skabes rammer for at få så meget gylle som muligt hurtigt ud af staldene og ind på biogasanlæggene, er der potentiale til, at biogasanlæggene kan bidrage med en drivhusgasreduktion på 1,1 millioner tons i 2030 alene i landbruget gennem reduceret metanudledning fra gylle. Dertil kommer yderligere drivhusgasreduktioner på op mod 1,5 millioner tons, når biogassen fra husdyrgødningen erstatter fossilt brændstof i transportsektoren, energisektoren og industrien.

Læst i alt:

309 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger