23948sdkhjf

- Det eneste vi beder om er lige vilkår

Det skuffer selvsagt kranchauffør Anders Thyrrestrup fra Øster Brønderslev, at regeringen ikke vil ændre på den kæmpemæssige prisforskel for kursister på det lovpligtige EU-efteruddannelseskursus alt efter, om man måtte have en videregående uddannelse eller ej.

Anders Thyrrestrup er nemlig også uddannet cand. mag., og derfor har det kostet hele 7.500 kroner at sende ham på efteruddannelseskurset mod normalt 650 kroner, efter at han vendte tilbage til jobbet som kranchauffør efter en årrække i gymnasieverdenen.

Afvisningen fra regeringen af en aktuel ændring af prisforskellene får dog ikke sagen til at ligge stille. Tværtimod. Flere folketingspolitikere fra blå blok samt vognmandsorganisationen ITD vil have lavet reglerne om - også så det bliver nemmere at rekruttere til chaufførbranchen og for at gøre arbejdsmarkedet mere fleksibelt - og det glæder Anders Thyrrestrup at modtage den nyhed.

Har ramt en nerve

 »Jeg tænker, at jeg har ramt en nerve med min henvendelse til politikerne, og at det er godt, at de reagerer på sagen på tværs af partiskel og ordførerskaber,« siger Anders Thyrrestrup.

Det paradoksale ved sagen er, at det er politikere fra Dansk Folkeparti og Venstre, der har reageret på den med spørgsmål til ministrene, da det netop var den tidligere VK-regering og Dansk Folkeparti, der fik forskellen i deltagerbetaling indført med Genopretningspakken fra 2011.

»Noget tyder på, at detaljerne om, hvem der bliver ramt af loven fra 2011, ikke har været klare for alle, så det er godt, at der er nogle, der er villige til at rette, hvad der i mine øjne er en klar fejl, og så er det godt, at interesseorganisationer vil arbejde målrettet for en afskaffelse, specielt når fagbevægelsen uforståeligt er mere tilbageholdende,« siger Anders Thyrrestrup.

 Han påpeger, at det jo ikke kun er folk i transportbranchen, der bliver ramt af prisforskellen.

»Alle med en videregående uddannelse, der lander et sted i deres arbejdsliv, hvor de frivilligt eller ufrivilligt tager andet arbejde end akademisk, og som skal på et AMU-kursus, bliver straffet med en op mod 12 gange så høj pris på kurset - uden mulighed for fyldestgørende refusion for arbejdsgiveren. Det kunne for eksempel være den tidligere murer, som blev politimand, men som ikke kan holde til jobbet, og som derfor søger tilbage til sit tidligere hverv. Han får job, men i mellemtiden er der kommet nye certifikatkrav til, så hans truckcertifikat gælder ikke længere til at køre teleskoplæsser, så han skal have et nyt certifikat. Prisen er 4500 kroner mod 600 kroner inklusiv arbejdsgiverrefusion for hans kollega, som ikke også har en videregående uddannelse,« siger Anders Thyrrestrup.


»Resultat er, at vores tidligere politimand bliver opsagt, da han er for dyr at efteruddanne. Han kan ikke længere fungere som politimand, så han ryger først på dagpenge og siden på understøttelse. Så i stedet for at arbejde, betale sin skat og bidrage til samfundet, så koster han i stedet samfundet penge.«

Man stavnsbinder folk


Anders Thyrrestrup mener man retorisk kan spørge, om politikerne er klar over, at de med denne lovgivning stavnsbinder folk i job/jobsøgnings-situation, hvor de er tvunget til kun at arbejde/søge inden for et meget bestemt felt.


»Hvad nu hvis man slet og ret ikke er god til/trives med sit job? Hvad hvis man har fået stress og ikke fremover kan varetage sit job? Eller som i mit tilfælde, at jobbet på grund af offentligt vedtagne besparelser ændrer sig så markant, at arbejdspresset stiger med op til 85 procent og uden ekstra timer til at løse opgaver eller få mere i løn for mere arbejde? Er det så rimeligt, at man stavnsbindes inden for samme arbejdsområde, som nedbryder én som menneske? Eller hvad hvis man er ledig, og der bare slet og ret på grund af det politisk bestemte omprioriteringsbidrag ikke er nogle jobs at søge inden for sit felt?« spørger Anders Thyrrestrup.


Han fortæller, at en søgning på Region Nordjylland på hjemmesiden Gymnasiejob.dk i uge 14 afslørede nul jobs overhovedet på tværs af alle fag- og ansættelsesmuligheder.


»Skal vi der er ramt så blot sætte os hen og vente på kontanthjælpen, når nu vi både kan og vil arbejde? Nej, det eneste, vi beder om, er lige vilkår,« siger Anders Thyrrestrup.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062