20. maj 2019 - 01:47

App linkNu på Google Play

Dropper anke: Chauffør frifundet i højresvingssag

Dropper anke: Chauffør frifundet i højresvingssag

20. maj 2019 - 01:47

Jakob Bargmann

Først blev sagen anket til landsretten, men nu er en sjællandsk chauffør altså endeligt frifundet i en sag om en højresvingsulykke med dødelig udgang. Anklagemyndigheden har nemlig ifølge chaufførens forsvarer, advokat Jacob Forman, valgt at opgive anken.

 

Manden var tiltalt for uagtsomt manddrab ved ifølge anklageskriftet den 15. november 2017 i en lastbil med sættevogn ad Røglevej i Allerød at have svinget til højre i krydset ved Rådhusvej uden at udvise tilstrækkelig agtpågivenhed. Ved højresvinget påkørte chaufføren en mandlig cyklist, som altså døde af sine kvæstelser.

 

Ved sagen i Retten i Hillerød lagde retten vægt på, at chaufføren i forbindelse med svingningen først orienterede sig mod højre side – via siderude og korrekt indstillede spejle – og at han ikke så cyklisten.

Endelig lagde retten vægt på, at cyklisten ifølge et vidneudsagn kortvarigt standsede op for rødt lys bag lastbilen for dernæst, da der blev grønt lys, at køre frem langs lastbilens højre side, hvor han i forbindelse med svingningen blev ramt af højre fordæk, ligesom det blev lagt til grund, at cyklisten kørte/accelererede hurtigere end lastbilen. Det kunne herefter ikke afvises, at cyklisten havde bragt sig ind i lastbilens blinde vinkel, mens vognmanden orienterede sig fremad og mod venstre.

 

Derfor fastslog retten, at chaufføren altså ikke havde udvist en uagtsomhed, der er omfattet af straffelovens paragraf om uagtsomt manddrab, eller tilsidesat væsentlige hensyn til trafiksikkerheden.

 

- Interessant at de er enig

 

Jacob Forman er selvsagt tilfreds med, at anklagemyndigheden alligevel har droppet anken, efter chaufføren blev frifundet i byretten.

 

»Det er jo interessant, at de er enige i konklusionen fra byretten,« siger Jacob Forman.

 

Han forklarer, at det er ”den begrænsede til rådighed stående menneskelige opmærksomhed”, der er med til at frikende vognmanden fra anklagemyndighedens påstand om at være skyld i uagtsomt manddrab. Samtidig frifindes han for påstanden om af samme grund at skulle miste kørekortet betinget på grund af færdselsuheldet.  

 

Jacob Forman mener, at dommen og den nævnte praksis bekræfter det synspunkt, at den menneskelige opfattelsesevne er begrænset af kun at kunne se i én vinkel ad gangen. Forsvarsadvokaten plejer under proceduren at udtrykke det på den måde, at der er tale om en fordeling af den desværre ’begrænsede til rådighed stående menneskelige opmærksomhed’.

»Når der kigges i den ene vinkel, kigges der ikke i den anden vinkel, og når der kigges i den anden vinkel, kigges der ikke i den ene vinkel.«

 

Det rummer ifølge Jacob Forman derfor en situation, hvor chaufføren under bestemte omstændigheder netop ikke ser cyklisten, selvom cyklisten er synlig.

 

 

- Tekniske hjælpemidler kan ikke alt

 

 

Jacob Forman håber med dommen at kunne få udbredt et budskab om, at ansvaret for at tage vare på den ’lille i trafikken’ på flere tidspunkter under lastbilens højresving er overladt til den bløde trafikant, da chaufføren trods hjælpemidler som spejle og kameraer, ikke altid kan se dem.

 

»Derfor har vi altså situationer, hvor chaufføren trods alvorlige konsekvenser af en højresvingsulykke, bliver frifundet.«

»Det store budskab fra mig er, at nu har man altså fire domme, der siger det samme. Og derfor prøver jeg at sige, at der er situationer, hvor chaufføren lovligt ikke så cyklisten, fordi han var ved at orientere sig ligeud,« siger Jacob Forman, der tilføjer, at det derfor er vigtigt, at cyklisterne bliver bevidste om, at tekniske hjælpemidler ikke altid kan trumfe ’den begrænsede til rådighed stående menneskelige opmærksomhed’.

Læst i alt:

778 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger