8. januar 2021 - 01:47

App linkNu på Google Play

Ekspert om østchauffører i DK: - Indfør krav om corona-quick-tests

Ekspert om østchauffører i DK: - Indfør krav om corona-quick-tests

Arkivfoto.

8. januar 2021 - 01:47

Reglerne for chauffører fra udlandet, der kører i Danmark under corona-pandemien er sådan, at de frit kan rejse ind, hvis de kan fremvise kørekort, legitimation, sygesikringsbevis, ansættelsesbevis, lønseddel eller arbejdskontrakt som bevis for det anerkendelsesværdige formål. Derudover skal de fremvise kørekort til lastbil og chaufførbeviser, som dokumentation for, at de er chauffører.

 

Men er det forsvarligt med den nye voldsomt smittende britiske mutation af covid-19, at holde fast i at chauffører fra udlandet ikke skal testes eller fremvise en frisk negativ coronatest, når de krydser grænsen til Danmark?

 

- Det kommer an på omfanget, altså hvor stort et antal chauffører vi taler om. Vi ved allerede nu, at løbet er kørt i forhold til den britiske mutation. Den er derude. Men coronavirus er jo ikke mere farlig, hvorvidt den kommer fra Polen eller fra Danmark, siger Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet.

Han peger på én ting, der vil give mening, hvis det drejer sig om et betydeligt antal chauffører, der kommer her til fra udlandet for at køre i Danmark.

- Først og fremmest udfører de chauffører et vigtigt stykke arbejde, skal vi huske på. Men det vil give mening at indføre et krav om quick-test af de chauffører, der kommer til landet, siger Søren Riis Paludan.

 

Han påpeger dog samtidig, at vi skal se på, hvor tæt kontakt de udenlandske chauffører reelt har med andre mennesker, når de kører i Danmark.

 

- Hvis de ikke kommer i tæt kontakt med nogle mennesker, så længe de er i Danmark, så kan de jo sådan set godt være smittet uden at udgøre nogen større risiko, lyder det fra Søren Riis Paludan.

Det her "corona-cirkus"

Den konservative transportordfører, Niels Flemming Hansen, har stillet spørgsmål til transportminister Benny Engelbrecht om, hvorvidt der bliver gjort noget for at kontrollere de udenlandske chauffører, der kommer til Danmark, efter eksempelvis endt juleferie i forhold til corona.

 

I sin henvendelse til ministeren påpeger transportordføreren blandt andet, at der lige efter nytår var omkring 1.000 lastbiler i Padborg, der ventede på, at deres chauffører skulle returnere efter juleferie.

 

- Jeg er enig med eksperten, der siger, det vil give mening at indføre et krav om quick-test ved grænsen for udenlandske lastbilchauffører. I det her ”corona-cirkus” skal vi også huske de halvstore ting, og det mener jeg, at udenlandske chauffører der kommer ind i Danmark og kører her, er. Den britiske mutation og den hastige smitte vi ser med den, er grunden til, at jeg har stillet ministeren spørgsmålet, siger Niels Flemming Hansen.

Gudskelov er der ingen krav om tests

Fra en østeuropæisk chauffør, der hver dag krydser grænser i det sydlige Europa, lyder det, at der intet krav stilles til lastbilchauffører i de lande, han kører ind og ud ad.

 

- Gudskelov er der ingen krav om, at vi skal fremvise negative tests, og der er ingen steder ved grænserne, der er opstillet quicks-tests-telte for chauffører. Så der er ingen restriktioner af den slags for lastbilchauffører, der kører inden for EU’s grænser. Der er ikke engang restriktioner for lastbiler, der kommer fra ikke-EU-lande som Serbien, Bosnien og Nordmakedonien. Indtil videre kan vi køre ind og ud uden problemer. Jeg håber, det forbliver sådan, ellers vil det gøre alting noget besværligt, siger Ivan Cota, der er fra Kroatien og kører både Spanien, Italien og Frankrig.

Transportministeren har fire uger til at svare på Niels Flemming Hansens spørgsmål om, der vil blive gjort noget for at tjekke de udenlandske chauffører, der kører ind og ud ad Danmark.

Læst i alt:

1189 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger
Ret cookie-samtykke